Velika cyber špijunaža. Hakeri povezani s Kinom krali podatke u najmanje 16 zemalja

Brazilsko ministarstvo zdravstva najnovija je žrtva hakerskih napada
Pixabay

Hakerska skupina, očito povezana s kineskom državom, odgovorna je za veliku kampanju informatičkog špijuniranja na čijoj su meti bile vladine agencije nekih zemalja za koje je Peking strateški zainteresiran, ističe se u izvješću Googleove podružnice.

“Riječ je o najvećoj poznatoj kampanji kibernetičke špijunaže koju je vodio zlonamjerni akter povezan s Kinom, od masovnog korištenja Microsoft Exchangea početkom 2021.”, navodi se u priopćenju Charlesa Carmakala, tehničkog direktora Mandianta, kompanije za računalnu sigurnost, u nadležnosti američke big tech tvrtke.

“Dijelu žrtava (napadači) su ukrali e-mailove važnih zaposlenika koji rade na slučajevima zanimljivim kineskoj vladi”, dodao je. Kompanija ocjenjuje uz “visok stupanj vjerojatnosti” da je skupina odgovorna za napad putem elektroničke pošte “provodila špijunske aktivnosti kao pomoć Kini”, može se pročitati u izvješću koje je objavljeno na internetu.

Napadači su “agresivno ciljali točno određene podatke kako bi ih izvukli” od žrtava “u najmanje 16 zemalja”, a napad je “pogodio organizacije u javnom i u privatnom sektoru diljem svijeta”, prenosi Index.

Cijelo izvješće pročitajte OVDJE.

RSS