Velik interes za projekt besplatnog testiranja na koronavirus u Beču

Istraživanje potvrdilo: Testiranje prije putovanja učinkovit je način sprječavanja zaraze COVID-19
Unsplash/@mufidpwt

U okviru pilot-projekta Grada Beča i Bečke gospodarske komore djelatnici raznih poduzeća i organizacija iz zdravstvenog i socijalnog sektora, kao i članovi njihovih obitelji mogu se od kraja siječnja ove godine dva puta tjedno samostalno testirati na koronavirus.

Za sudjelovanje u projektu samostalnog testiranja, koji je pokrenut krajem siječnja 2021., dosad se prijavilo 1.600 bečkih poduzeća s više od 120.000 djelatnika

U provedbu projekta uključeni su lanac drogerija BIPA, Austrijska pošta i poduzeće Lifebrain Group, a komplet za testiranje koji se koristi razvio je bečki startup Lead Horizon.

Testiranja su besplatna, a provode se metodom grgljanja. Postupak je vrlo jednostavan i obavlja se uz video upute i aplikaciju ispred tableta ili mobilnog telefona.

Kako bi bili sigurni da je samostalno davanje uzorka ispravno provedeno, sudionik cijeli postupak, uključujući utvrđivanje identiteta uz osobnu iskaznicu ili putovnicu, snima kamerom. Uzorci se mogu predati u 153 poslovnice drogerije Bipa diljem austrijske prijestolnice ili u firmama koje sudjeluju u projektu, a djelatnici pošte prevoze ih u laboratorij poduzeća Lifebrain Group na obradu.

Sudionici će rezultate testa dobiti u roku od 24 sata putem e-maila, a u slučaju pitanja ili poteškoća mogu se telefonskim putem obratiti posebnom kontaktnom centru koji nudi pomoć na nekoliko jezika.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: Unsplash/@mufidpwt