Većina Nijemaca ne želi da Njemačka bude vojni lider u Europi

Njemačka vojni lider EU

Većina Nijemaca, odnosno njih 68 posto, ne želi da njihova zemlja bude vojni lider u Europi, pokazalo je novo istraživanje javnog mnijenja javnog instituta Kantar, koje je naručila Zaklada Korber.

Također, istraživanje je pokazalo da oko 80 posto Nijemaca strahuje da bi se rat u Ukrajini mogao proširiti na teritorij zemalja članica NATO-a, baltičkih zemalja ili Poljske, javlja Deutsche Welle a prenosi Al Jazeera Balkans.

Više od trećine Nijemaca, odnosno 69 posto ispitanih, strahuje od ruskog nuklearnog napada, 31 posto ispitanih je “jako ili mnogo” zabrinuto, dok je 38 posto “manje” zabrinuto.

Većina ispitanih Nijemaca podržava dugoročno jačanje Bundeswehra – 60 posto građana podržava veća izdvajanja za obranu. Unatoč zaoštravanju situacije u svijetu, oko 52 posto ispitanih i dalje želi međunarodnu suzdržanost Njemačke. U tom pogledu nije se mnogo promijenilo od mišljenja Nijemaca 2017. godine, navodi DW.

To se poklapa s rezultatima aktualne ankete DeutschlandTrenda prema kojoj većina Nijemaca podupire veće diplomatske napore za okončanje rata, dodaje DW. Javni institut za politička i društvena istraživanja Kantar anketirao je 1088 građana starijih od osamnaest godina u razdoblju od 2. do 11. kolovoza ove godine.

RSS