Važnost kriznog menadžmenta tijekom pandemija

Pixabay

Istraživanje Gartnera pokazalo je kako samo 12% od više od 1.500 ispitanika smatra da su njihove tvrtke visoko pripremljene za utjecaj koronavirusa , dok 26% vjeruje da će virus imati mali ili nikakav utjecaj na njihovo poslovanje.

Većina ispitanika (56%) ocjenjuje se pomalo pripremljenim, a 11% ih je reklo da su ili relativno pripremljeni ili nespremni.

Samo 2% ispitanika vjeruje da se njihov posao može nastaviti normalno, ističući ogroman niz tvrtki na koje bi epidemija mogla utjecati.

24% ispitanika očekuje male poremećaje, dok većina očekuje kako će njihov posao nastaviti smanjenim tempom (57%).

16% ispitanika izjasnilo se kako misle da će njihovo poslovanje biti ozbiljno ograničeno, a da će se poslovanje u potpunosti obustaviti smatra samo 1% ispitanika.

“Ovaj nedostatak povjerenja pokazuje da mnoge organizacije pristupaju upravljanju rizicima na zastarjeli i neučinkovit način”, rekao je Matt Shinkman, potpredsjednik Gartnerove prakse rizika i revizije.

Nada se da će sve samo nestati

Izazov je dijelom u nejasnoći svojstvenoj upravljanju rizikom u nastajanju, poput koronavirusa.

Organizacije često imaju politike koje se bave većinom rizika, ali ih ne aktiviraju dok ne bude prekasno jer nitko ne „posjeduje“ rizik ili ga ne shvaća ozbiljno, sve dok se potpuno ne očituje i dok prag rizika za stvaranje izvršne radnje često ne postane previsok da bi se omogućio učinkovit odgovor.

Uspostavljena funkcija upravljanja rizikom u poduzeću (ERM) znači da je vjerojatnije da će organizacija brže i učinkovitije vidjeti rizike koji dolaze, a zatim ublažiti utjecaj tih novih rizika.

ERM najbolja je praksa usredotočenosti na utjecaje, a ne na specifične scenarije.

Ublažavanje učinaka specifičnih utjecaja na organizaciju

Pandemija pruža savršen primjer kako funkcionira ovaj pristup.

Ako razmotrimo koji bi se privremeni događaji mogli dogoditi, a koji bi sugerirali da će se pandemija, ili sličan novi rizik, uskoro povećati u smislu utjecaja ili vjerojatnosti, moramo istaknuti da se tvrtke mogu bolje pripremiti.

Korištenjem ERM pristupa za identificiranje i pripremu za te konkretne događaje, i uspostavljanje mehanizama za njihovo praćenje, tvrtke se osiguravaju da izbjegne velike poremećaje tijekom pandemije.

Korištenje metode temeljene na utjecajima jasno pokazuje kako aktivirati plan odgovora i kako započeti ublažavanje specifičnih utjecaja na organizaciju.

Imati plan reakcije na određene situacije znači da je plan jednostavnije priopćiti osoblju, tako da svi zaposlenici mogu igrati ulogu u upravljanju rizikom. U brzim situacijama poput koronavirusa, što je više ljudi upućeno u plan reakcije, veća je vjerojatnost da će organizacijski odgovor biti pravovremen.

Originalni članak pročitajte ovdje.

PO/Foto:Pixabay