VATROGASCI UJEDINJENI: ‘Prodat ćemo svu imovinu da pomognemo našem Frani, kad mu država ne da odštetu’

Frane Lučić, jedini preživjeli iz Kornatske tragedije, nakon dugih 12 godina nedavno je dočekao presudu kojom mu je dosuđena odšteta od 1,7 milijuna kuna koja se s kamatama penje na ukupnih tri milijuna. Ipak, državno odvjetništvo uložilo je žalbu, tako da presuda još neko vrijeme neće postati pravomoćna, a nije isključeno da ju viši sud ukine i vrati slučaj na ponovno suđenje.

Zato su Tišnjanski vatrogasci, kako javlja Dnevnik.hr, odlučili prodati svu imovinu vatrogasnog društva Tisno, odnosno zgradu, zemljište i kamione, i tako namiriti nastradalog Franu.

“Našeg Frane svi se sjete ljeti u osmom mjesecu, krajem kolovoza kad je godišnjica tragedije. Svi dođu u Tisno, tapšaju ga, svi se slikaju i svi su ljubazni. Od tapšanja nema ništa. Ovo se dalo riješit davnih dana”, kazao je Zvonimir Čorkalo predsjednik DVD-a Tisno.

“Frane Lučić nije gasio svoju imovinu na Kornatima, niti imovinu DVD-a. Tamo je 12 ljudi izgorjelo, a on je preživio. Što mu trebaju novci kad bude imao 60 godina?”, pita se Tome Belakušić, zapovjednik DVD-a Tisno.

Tišnjanski vatrogasci odlučili su prodati vatrogasni dom te četiri vozila koja su u vlasništvu društva. Za neke profesionalce koji rade u Tisnom to znači i gubitak radnog mjesta, ali u odluku su apsolutno sigurni.

“Ma lako to što ćemo mi ostati bez svog DVD-a, nego mještani i turisti koji nam dolaze više neće imati protupožarnu zaštitu kao što su imali do sada. E pa neka se oni gore, što pišu puste zakone, zapitaju jesmo li mi bitni ili nismo”, rekao je Belakušić.

Tišnjanskim vatrogascima u njihovoj akciji stigla je podrška kolega iz cijele zemlje.

”Ne možemo ostati sjediti i gledati kolege iz Tisnog kako se bore sami protiv vjetrenjača. Kao što glasi naš pozdrav: ‘Vatru gasi brata spasi’, svi smo mi braća i odlučili smo da se moramo uključiti na bilo koji način”, rekao je Klaudio Knapić, zapovjednik DVD-a Marčana.

Vatrogasci najavljuju i mogućnost dolaska na Markov trg kako bi vladajuće uvjerili da moraju promijeniti odnos prema Frani Lučiću.

RSS