Vatrogasci spremni za protupožarnu sezonu – na Supetru će biti angažirane samo vatrogaskinje!

Danas je u prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split u Divuljama predstavljen rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva (OVZ) Republike Hrvatske. Predstavljanju su nazočili izaslanik ministra obrane brigadni general Perica Turalija, savjetnik ministra za vojna pitanja, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Turkalj te zapovjednici vatrogasnih zajednica županija s priobalja.

Odluku o početku glavnog napora požarne sezone za 19. lipnja temeljem klimatskih značajki i uz konzultacije županijskih zapovjednika kao i zapovjednika vojnih snaga donio je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković koji je istaknuo da OVZ RH obavlja operativne funkcije prikupljanja, objedinjavanja, obrade i distribucije svih informacija i podataka s terena u realnom vremenu, a za potrebe kvalitetne potpore u donošenju kvalitetnih odluka tijekom protupožarne sezone. Uz vatrogasce, u OVZ-u su i pripadnici MORH-a, MUP-a, Civilne zaštite te vatrogasci Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Ove godine kao novine je naveo uvođenje novih kamera na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, namijenjenih praćenju mogućeg izbijanja požara, ali i predikciji širenja požara sukladno uvjetima.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković je rekao da je prethodno razdoblje bilo izuzetno povoljno za vatrogasce, te smo od početka godine zabilježili manji broj požara u odnosu na isto razdoblje lani, s puno manjom opožarenom površinom.

  • Ipak, vremenski uvjeti s puno kiše pogodovali su bujanju trave i niskog raslinja, te je stvorena potencijalna goriva masa i do 2 i pol puta veća nego prosječnih godina. Kada krenu ljetni toplinski valovi, možemo očekivati povećanu opasnost od požara – rekao je Tucaković.

Također je naveo da na području priobalja djeluje 39 javnih vatrogasnih postrojbi s 1.371 profesionalnim vatrogascem, 283 dobrovoljna vatrogasna društva s 2.853 dobrovoljna vatrogasca. Odobreno je zapošljavanje 1131 sezonskog vatrogasca, ali je očekivan nešto manji broj zainteresiranih. Organizirane su stalne dislokacije vatrogasaca s kontinenta na priobalje, od kojih su nove Biševo, Zadar (Borik), Zaton, Primošten i Supetar (Brač). Zanimljivo je da će po prvi puta u dislokaciju na Supetru biti angažirane samo vatrogaskinje. U slučaju potrebe, spremne su i izvanredne dislokacije iz kontinenta.

Prema riječima brigadnog generala Turkalja, u ovoj protupožarnoj sezoni, vatrogascima će iz zraka pomagati do 5 zrakoplova CL-415, 6 zrakoplova AT-802, 1 helikopter, zrakoplov za potrebe izviđanje te po potrebi bespilotni sustav Orbiter 3. MORH će na raspolaganje staviti 200 pripadnika hrvatske vojske, a po potrebi dodatnih 500. Hrvatska ratna mornarica će pomoći protupožarne napore sa 2 broda i  2 gumena čamca.

Zapovjednici vatrogasnih zajednica županija su istaknuli da su lokalne snage spremne za djelovanje u slučaju požara, ali i drugih nesreća. Angažman vatrogasaca će ovisiti ponajviše o vremenskim uvjetima, a vatrogasne snage će u sinergiji s ostalim čimbenicima sustava odgovoriti na sve izazove.

DBO/ Foto: HVZ