Uz pomoć policije i redizajna ulica, gradonačelnik New Yorka želi povećati brzinu kretanja gradskih autobusa za 25 posto

New York - autobusna linija M79 - Broadway

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio postavio je ambiciozan cilj da do 2020. godine poveća brzinu autobusa gradskog javnog prijevoza za 25 posto.

U realizaciji cilja pomoći će njujorška policija koja će na tom zadatku dnevno angažirati policijske timove za vuču automobila parkiranih na autobusnim rutama s posebnim naglaskom na rutama oko Manhattana.

“Ne bi trebalo biti tako teško obići najveći grad na svijetu.  Autobusi su ključna karika u našem sustavu javnog prijevoza, ali često su bolno spori. Nadam se da će svi Njujorčani dobiti poruku da moramo održavati autobuse kako bi se ljudi mogli kretati i i na vrijeme stići na radno mjesto“, rekao je Bill de Blasio.

“NYPD prepoznaje važnu ulogu koju igra sigurna, pravovremena autobusna vožnja u prijevoznoj mreži New Yorka. Policija sada ima predani tim službenika vučnih vozila koji patroliraju autobusnim trakama i autobusnim linijama preko svih pet gradskih četvrti s ciljem povećanja brzine autobusa“ , rekao je šef prometne policije NYPD-a Thomas Chan.

Gradonačelnik je istaknuo da se danas u New Yorku autobusi u prosjeku voze brzinom od  12 km  na sat, dok je u prometnim trgovačkim područjima  prosječna brzina  manja od 6 km na  na sat.

„Gradska uprava ima moć da redizajnira ulice, instalira nove autobusne trake i ukloni sva vozila koja blokiraju autobusne prometne trake. Imamo alate  koji će pomoći preokrenuti trendove na bolje i povećati prosječnu brzinu  autobusa za 25 posto do kraja 2020. godine“, rekao je Bill de Blasio.

Gradski autobusi u prosjeku troše nešto više  od polovice puta (54%) u pokretu, dok se 22 posto putovanja troši na autobusnim postajama, a 21 posto u praznom hodu na crvenim semaforskim svjetlima.

DBO/ Foto: Wikipedia