Plenković na Munich Security Conference 2024

Plenković na Munich Security Conference 2024

„Preko četiri milijuna ljudi na svijetu ove godine ide na izbore, što znači da slijede veliki demokratski procesi, a moguće i velike promjene. Upravo zbog toga, itekako je važna ova prigoda da s nizom kolega razgovaramo o situaciji u Europi i na jugoistoku Europe“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković s Međunarodne sigurnosne konferencije u Münchenu.

Naglasio je važnost konferencije s obzirom na krizu u Ukrajini te na Bliskom Istoku. Dotaknuo se i Bosne i Hercegovine koja je napredovala na europskom putu prema otvaranju pristupnih pregovora u ožujku.

U izjavi novinarima, osvrnuo se na dosad održane bilateralne susrete s albanskim premijerom Ramom, trenutnim tehničkim premijerom Sjeverne Makedonije Džaferijem, s grčkim premijerom Mitsotakisom i nizozemskim Rutteom.

Osvrnuo se i na pitanje nezakonitih migracija koje su imale destabilizirajući efekt na niz europskih zemalja te je, stoga, nužno jačanje pitanje granica.

„Sigurnost schengenskih granica, vanjske granice EU i hrvatske granice, mora biti prioritet“, ocijenio je Plenković, dodavši da su, u tom kontekstu, ključne i obaveze u okviru NATO-a.

Spomenuo je veće ulaganje u obranu i naoružanje, povratak vojske u nekoliko hrvatskih gradove, kupnju borbenih aviona Rafalea te nabavku helikoptera uz donaciju SAD-a.

Načelnik Glavnog stožera HV-a bit će netko s kime ministar obrane može surađivati

O dogovoru o nasljedniku načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske premijer je kazao da je to pitanje političkog dogovora te da će to biti netko s kime ministar obrane može surađivati.

Trumpovu izjavu da SAD neće štiti one članice NATO-a koje ne uplaćuju dovoljno  ocijenio je lošom.

“Pogotovo ako se sjetimo kada je bio predsjednik i vrlo jasno je prozivao čelnike koliko izdvajaju za obranu. Ova izjava da potiče nekoga da napada saveznike, naravno da nije dobra. Jedno je biti u kampanji, drugo je biti odgovoran na vlasti”, poručio je Plenković.

Zgrožen je informacijom o smrti Alekseja Navaljnog, dodavši da nas, nakon agresije na Ukrajinu, ništa više ne čudi.

Predsjednik Vlade sudjelovao je, uz američkog senatora Dana Sullivana, na panelu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta na kojem se raspravljano o važnosti daljnje pomoći Ukrajini, transatlantskim odnosima i energetskoj suradnji.

„Istaknuo sam postignuća Hrvatske u jačanju obrambenih sposobnosti, energetskoj diverzifikaciji i brzom gospodarskom oporavku nakon krize“, poručio je Plenković.

 

DBO/ Foto: Vlada RH