Umro Dražen Jakopec

RTL Vijesti Screenshot

Bivši ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, hrvatski branitelj i član Savjeta za branitelje SDP-a Dražen Jakopec iznenada je u subotu, 17. ožujka, umro u 52. godini života

U prisustvu Draženove obitelji, supruge Slavice i četvoro djece, od Dražena su se oprostili stranački kolege ali i suborci i suradnici s kojima je iskreno i predano radio na ostvarenju ideje bolje Hrvatske.

Jedan od njegovih najbližih suradnika, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, Neven Karas je u govoru istaknuo kako ćemo Dražena pamtiti po njegovom altruizmu i sanjarskoj viziji Hrvatske bez mina.

“U svemu što je radio, bio je nevjerojatno predan. Toliko da smo mu mi, bliski suradnici, znali reći da uspori. Načelo suradnje i zajedništva primjenjivao je u svemu. Živio je za posao, inzistirao na pravednosti. Nametnuo se svojim iskrenim entuzijazmom koji je često podsjećao na sanjarstvo.”

General pukovnik Marijan Mareković, ratni zapovjednik Tigrova, prisjetio se početaka rata i prvih dana formiranja Zbora narodne garde kojoj je Jakopec dao nemjerljiv doprinos.

“Tad nismo imali ništa, ali Dražen je dao toliko svojeg znanja i požrtvovnosti u izvršenju zadaća kako bi svojim Tigrovima omogućio što je moguće više opreme. Koliko je tu bilo neprospavanih noći i prijeđenih kilometara u vrijeme pada vojarni. I nakon umirovljenja, nastavio je raditi na poslovima za dobrobit naše Domovine.”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je kako je Jakopec cijeli život težio tome da ljudi oko njega budu sretni pa im je uvijek bio spreman pomoći, stati u njihovu obranu, preuzeti odgovornost i tješiti ih.

“U ratu u kojem si prošao sva bojišta, od tvoje generacije očekivalo se najviše. A i među tvojim suborcima u specijalnoj policiji, kao i kasnije u 1. gardijskoj brigadi, trebalo je izabrati najbolje. Nekako spontano, tada pa sve do tvojih posljednjih dana, uvijek bi odluka padala na tebe. Taj dio tvoje karijere, tvog ratnog puta čuvao si za sebe, nisi se „grafiterski“ kao neki potpisivao na svaki kamen i pritom isticao svoj doprinos  u stvaranju naše mlade države.  Bit će to valjda zato što si velik i hrabar čovjek koji je to smatrao svojom dužnošću, baš kao što je to smatrao i tvoj brat Želljko. I zato ćeš nam nedostajati, brigadiru.”

Komemoraciji su nazočili i predstavnici Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane RH general Domagoj Sivrić, brigadiri Ivan Raos i Milan Jurčić te državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, ravnatelj Centra za razminiranje Zdravko Modrušan, te drugi uvaženi pripadnici javnog i političkog života.

Dražen Jakopec u Domovinski rat uključio se u svibnju 1991. godine kao pripadnik Specijalne postrojbe MUP-a, a u listopadu te godine pridružio se Zboru narodne garde. Od veljače 2013. do veljače 2017. obnašao je dužnost ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje.

Jakopec je rođen 12. lipnja 1966. u Zadru, a živio je i radio u Zagrebu, sa suprugom Slavicom otac je četvero djece. U čin brigadira promaknut je 1995. te je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera te medaljama “Bljesak” i “Oluja”. Pogreb Dražena Jakopeca bit će u četvrtak, 22. ožujka, u 15 sati u Aleji branitelja na Mirogoju.

DBO