Uhićen cyber stručnjak koji je zaustavio globalni hakerski napad

The Telegraph/Youtube

Stručnjak za kibernetičku sigurnost kojemu se pripisuju zasluge za neutralizaciju globalnog napada malicioznog ucjenjivačkog softwarea početkom ove godine uhićen je pod s time nepovezanim optužbama za hakiranje, prema sudskim dokumentima objavljenim u četvrtak.

Marcusa Hutchinsa, istraživača zloćudnih softwarea sa sjedištem u Britaniji koji je na sebe privukao pozornost otkrivši način za onemogućavanje računalnog crva WannaCry u svibnju, priveo je FBI u srijedu u Nevadi, rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa, nekoliko dana nakon što su desetci tisuća hakera stigli u Las Vegas na godišnje sigurnosne konferencije Black Hat i Def Con.

Kako javlja Hina, a prenosi Net.hr, optužnica na američkom okružnom sudu u Wisconsinu tereti optužuje Hutchinsa, poznatog i kao “MalwareTech”, za reklamiranje, raspačavanje i zarađivanje na zloćudnom računalnom kodu poznatom kao Kronos koji je krao internetske bankovne identitete i podatke o kreditnim karticama. Ta Hutchinsova navodna aktivnost zbivala se između srpnja 2014. i srpanja 2015., prema optužnici.

Hutchinsa su u krugovima kibernetičke sigurnosti proglašavali za junaka zbog njegove uloge u zaustavljanju napada WannaCry koji je u svibnju zarazio stotine tisuća računala i prouzročio poremećaje u tvornicama automobila, bolnicama, prodavaonicama i školama u više od 150 zemalja.

Dužnosnik ministarstva pravosuđa rekao je kako njegovo uhićenje nije povezano s WannaCry.