UGROZA U SUSJEDSTVU: Srbija čuva sav radioaktivni otpad ex-Jugoslavije a nema inspektore za nuklearnu sigurnost

screenshot France24/Youtube

Sav radioaktivni otpad iz bivše Jugoslavije 90-ih, ali i onaj iz perioda federacije Srbije i Crne Gorne smješten je nadomak Beograda. Koji je točan nivo zagađenosti i ozračenosti ovog otpada nema tko utvrditi, jer unatoč zakonskoj obavezi uvedenoj još 2009, Srbija nikada nije imenovala inspektora za nuklearnu sigurnost.

Umjesto toga, kako piše Insajder, krajem prošle godine po hitnom postupku promjenjen je zakon čime je obaveza resornog ministarstva za imenovanje ovog inspektora izbrisana. Nadležni ovaj problem planiraju riješiti tako da ubuduće posao inspektora za nuklearnu sigurnost povjere doškolovanim inspektorima zaduženima za neke druge sektore.

Velike količine radioaktivnog otpada nalaze se u krugu Instituta “Vinča” u Javnoj tvrtki Nuklearni objekti Srbije. Da je skladišten na nedovoljno siguran način, potvrdila je i EU još prilikom odobravanja donacija Srbiji 2008. godine. Tada je utvrđeno da je u jednom od hangara, starom pola stoljeća, skladišten različit opasan i radioaktivni otpad, uključujući čak i materijal kontaminiran u Černobilskoj katastrofi.

Više o ovoj sigurnosnoj ugrozi u susjedstvu Hrvatske pročitajte OVDJE.

RSS