Potpredsjednik HUMS-a Alen Delić na 5. Kongresu lokalne uprave u Krakowu

Panel Sigurnost pametnih gradova, Krakow 2019.

Više od 1300 sudionika okupilo se u Krakowu na 5. Kongresu lokalne uprave gdje su ove godine do izražaja došle i teme sigurnosti, posebno na području zdravstva, energetike i kibernetičkog prostora. Ponajviše su se teme odnosile na pametne gradove i korištenje modernih tehnologija za korist građana unutar većih i manjih gradova.

Sigurnost pametnih gradova bila je i tema bloka na kojem se održao panel koji je moderirao Petr Pojman, voditelj projekta Team 4 Ukraine, a na kojem su sudjelovali Tadeusz Krzakowski, gradonačelnik Legnica, Rafal Magrys, CTO Exatela, Marta Patena, savjetnica gradonačelnika Krakowa te Alen Delić, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

U jeku turbulentnih geopolitičkih kretanja i hakerskih napada na različite društvene skupine unutar i izvan Europe, Magrys i Delić pokušali su naglasiti važnost tehnologija za sveukupni društveni doprinos i planiran razvoj sigurnosti paralelno s razvojem tehnologije.

Primjere dobrih praksi iznijeli su i gradonačelnik i Krzakowski i savjetnica Patena koji u razvoju pametnih gradova imaju posebno zadužene savjetnike i vanjske eksperte za pitanja informacijske sigurnosti. Oba predstavljena grada najveći problem vide u velikoj količini podataka građana koje pohranjuju za potrebe pametnog funkcioniranja gradova pri čemu naglašavaju strah za sigurnost takvih podataka.

Premda su zadnje minute zbog pitanja iz publike bila posvećena sigurnost 5G tehnologija, panelisti su u jednome bili jedinstveni. Složili su se kako je i dalje najveći problem za kibernetičku sigurnost čovjek zbog čega je potrebno poticati veću edukaciju, kako eksperata, tako i znanja samih građana.

Za vrijeme Kongresa dogovorena je i buduća suradnja Kongresa i Hrvatske udruge menadžera sigurnosti kao partnera za aktivnosti Kongresa na području sigurnosti.

Svakako treba napomenuti i prisustvo Hrvatske na kongresu, a posebno Grada Zagreba koji je putem svojih predstavnika sudjelovao na više tematskih blokova, dok je Darinka Jug iz Grada Zagreba bila domaćin tematskog bloka vezanog za centre gradova bez automobila. Najveći naglasak stavljen je na razvoj pješačkih zona i biciklističkih staza.

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com