U susret 2. konferenciji „Sigurnost i Turizam“: Krađe po hotelima

Sigurnost i turizam 2023

Izvješće tvrtke Global Secure Accreditation na uzorku od 822 hotela pokazuje da je većina luksuznih hotela s pet zvijezdica bila žrtva kriminala, uključujući slučajeve prijevara s kreditnim karticama i razbojništva.

Statistika pokazuje da je 65% hotela s pet zvjezdica prijavilo barem jedan incident krađe, dok je 12% hotela s pet zvjezdica bilo žrtva prijevare s kreditnom i/ili debitnom karticom. Fizički napadi zabilježeni su u 7% hotela s pet zvjezdica.

“GSA je analizirao informacije s otvorenih stranica za rezervaciju hotela i otkrio da su gosti u više od polovice hotela s pet zvjezdica prijavili barem jedan incident krađe. Ako hoteli uvedu pojačane sigurnosne mjere za goste i osoblje, vjerujemo da bi se taj broj mogao znatno smanjiti. Prvi korak je pozabaviti se trenutnom razinom sigurnosti unutar hotela kako bismo razumjeli što je potrebno. Iskusni sigurnosni stručnjaci mogu pomoći u brzom prepoznavanju nedostataka u najboljoj sigurnosnoj praksi i ponuditi hotelima priliku da dobiju akreditaciju kako bi pokazali visoku razinu brige prema osoblju i gostima,” kazao je  Lee Whiteing, komercijalni direktor u GSA-i.

Iz PU primorsko-goranske skreću pozornost da najčešći načini krađa po hotelima jesu:

– uskakanje kroz otvorene prozore i vrata prizemnih prostorija

– korištenje nepažnje osoblja hotela

– korištenje poznanstva s osobom smještenom u objektu

– korištenje nemarnosti gostiju

Ulazak u unutarnji prostor hotela događa se najčešće u vremenu koje je predviđeno za organizirani doručak, ručak i večeru. U takvim prilikama gost hotela namjerno ili zbog žurbe ostavlja otvorena vrata hotelske sobe, nerijetko i ključ u bravi misleći kako su soba i predmeti u njoj sigurni.

Kada je riječ o recepciji, počinitelji najčešće koriste zauzetost recepcionara koji je zaokupljen prijavom i informacijama veće grupe gostiju ili je pak kraće vrijeme odsutan iz prostora recepcije.

Počinitelji su često i odjeveni kao turisti, nose stvari i predmete koje gosti nose sa sobom na i sa plaže ili kupališta. Također, koriste poznanstvo sa gostom često i prilikom pružanja seksualnih usluga, a nakon toga gosta pokradu te iskoriste okolnost da počine krađu i u drugim dostupnim sobama hotela koje su bez nadzora.

 

U organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, pod pokroviteljstvom Ivana Dabe, gradonačelnikaGrada Novalja, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u Novalji, od 24. do 25. svibnja 2023. održati će se 2. konferencija „Sigurnost i Turizam”.

Na konferenciji će se razgovarati o sigurnosti kao ključnom elementu pri odabiru turističke destinacije, praktičnim pitanjima zaštite i sigurnosti turista na turističkim destinacijama i u turističkim objektima, ali i ostalim temama turizma kao jedne od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj.

Više o programu i uvjetima sudjelovanja zatražite putem e-maila:  info@uhms.hr

Dijana Beg Ostojić/ Foto: HUMS