U Našicama spaljeno nekoliko tona droge

MUP RH

Državnim odvjetništvima prijavljena su 2584 kaznena djela kriminaliteta droga te 9190 prekršaja po Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, a za počinjenje kaznenih djela kriminaliteta droga prijavljeno je 1166 osoba

Danas, 4. listopada, u proizvodnim pogonima tvrtke Našicecement d.d. Našice spaljena je droga zaplijenjena i oduzeta u kriminalističkim istraživanjima.

Spaljivanju su prisustvovali ravnatelj Ureda za suzbijanje zloporabe droga Vlade Republike Hrvatske Željko Petković, pomoćnica ministra pravosuđa i članica Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga Vlade Republike Hrvatske Jana Špero, predsjednica Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga Vlade Republike Hrvatske Ljubica Tomašek, članica Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga Vlade Republike Hrvatske Sanja Mikulić, pomoćnica načelnice Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Maja Jelena Čop, voditelj Službe kriminaliteta droga Uprave kriminalističke policije Dražen Rastović, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, pročelnik Carinskog ureda u Osijeku Berislav Leko i njegov pomoćnik Anto Antunović, član Uprave Našicecementa d.d. za proizvodnju i tehničke poslove Stjepan Ergović, voditeljica Ureda Uprave Nešicecementa d.d. Silvija Tomljanović i ostali uzvanici.

Spaljivanjem je uništeno gotovo četiri tone droge i to 121,39 kilograma heroina, 6,91 kilograma kokaina, više od 3771,45 kilograma marihuane i hašiša, 3,35 kilograma MDMA i derivata (tablete i prah), više od 13 kilograma amfetamina, 344 komada LSD markica te drugih ilegalnih opojnih droga i sredstava. Vrijednost navedene droge iznosi preko 89 i pol milijuna kuna.

U svom govoru uoči spaljivanja droge ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske Željko Petković je iskazao je zadovoljstvo radom policije, koja kao dio jedinstvenog nacionalnog sustava za borbu protiv ovisnosti o drogama ima nezaobilaznu ulogu u otkrivanju počinitelja i organiziranih kriminalnih skupina, presijecanju krijumčarskih lanaca, zapljenama droga te prikupljanju relevantnih dokaza za vođenje kaznenih postupaka. Istaknuo da je i da u zadnjih devet godina u ovom postrojenju postupkom spaljivanja uništeno oko 14 tona različitih vrsta droge i prekursora, ali s obzirom na značajne količine droga koje se zapljenjuju, i u narednom razdoblju nastavit će se s kontinuiranim postupcima uništavanja. U nastavku govora dodao je da, kako bi se nastavilo s pozitivnim trendovima vezani uz stabilizaciju problematike droga u Republici Hrvatskoj, neophodno je intenzivirati provedbu raznih oblika preventivnih aktivnosti i to posebice onih koje bi se provodile u suradnji s obrazovnim sustavom. U tom smislu izrađen je prijedlog nove Nacionale strategije koja će po prvi puta pored droga obuhvatiti i ostale vrste ovisnosti, uključujući alkohol, duhan, kocku i ostala ovisnička ponašanja.

Pomoćnica načelnice Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Maja Jelena ČopGlavni pozdravila je prisutne te je nakon nekoliko riječi o Centru i između ostalog rekla da današnje, trinaesto po redu uništavanje oduzetih droga predstavlja drugu najveću količinu droge koju uništavamo od kada se to obavlja u suradnji s Nexe grupom Našicecement d.d.. Od ukupnih 4000 kilograma droge koja se danas uništava, više od polovice odnosi se na marihuanu i hašiš tijekom prošle i ove godine pronađenih u akvatoriju PU dubrovačko – neretvanske. Napomenula je i kako je u 2017. godini zabilježeno rekordnih 11 123 slučajeva zapljene droge, gdje je u 1797 predmeta osim pohrane, od Centra zatraženo i njeno vještačenje. Na kraju obraćanja, čestitala je kolegicama i kolegama na dobro obavljenom poslu.

Voditelj Službe kriminaliteta droga Uprave kriminalističke policije Dražen Rastović naglasioje da je današnje uništavanje oduzete droge dokaz i potvrda dobre međuresorne suradnje, jer niti jedno provedeno kriminalističko istraživanje i kazneni postupak ne bi bilo uspješno bez koordiniranih aktivnosti policije, carine, državnog odvjetništva, sudova i drugih državnih tijela. Nadalje je istaknuo i odličnu suradnju hrvatske policije s regionalnim, europskim, svjetskim policijama i agencijama za borbu protiv droga, čiji je jedan od rezultata u okviru kriminalističkog istraživanja kodnog imena Nana i uhićenje pripadnika međunarodnog zločinačkog udruženja koju su pretežito činili hrvatski državljani. Današnje spaljivanje droge kraj je tog procesa u kojem se oduzeta droga, u ovom slučaju iz ukupno 1039 predmeta, uništava. Dodao je da Republika Hrvatska uglavnom tranzitna zemlja kada je u pitanju marihuana te zemlja odredišta tijekom ljetnih mjeseci kada su u pitanju sintetičke droge. Tijekom ljetnih mjeseci i održavanja glazbenih festivala bilježi se povećana konzumacija pa time i zapljene svih vrsta droga, radi čega hrvatska policija ciljano provodi akcije suzbijanja zlouporabe droga u popularnim turističkim odredištima.

Voditelj Rastović istaknuo je i da, osim represivnih aktivnosti, hrvatska policija provodi i niz preventivnih mjera i aktivnosti poput sudjelovanja u radu Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske kao i u Radnoj skupini za izradu nove Nacionalne strategije za suzbijanje ovisnosti za razdoblje od 2018. – 2020. i novog Zakona o drogama. Dodao je i da je u 2017. godini evidentirano 199 slučajeva uzgoja marihuane, kojom prilikom je zaplijenjeno 6350 stabljika marihuane. Državnim odvjetništvima prijavljena su 2584 kaznena djela kriminaliteta droga te 9190 prekršaja po Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, a za počinjenje kaznenih djela kriminaliteta droga državnom odvjetništvu prijavljeno je 1166 osoba.

Naglasio je da je jedan od trendova koji najviše zabrinjava i na kojem u budućnosti treba najviše poraditi s nacionalnim i međunarodnim partnerima porast korištenja anonimnih virtualnih tržišta na internetu („Darknet“), putem kojih, uglavnom mladi, sve više naručuju drogu. Tijekom 2017. godine uspješno je završeno 45 kriminalističkih istraživanja povezanih s ovim oblikom kriminaliteta. Pri kraju obraćanja prisutnima, istaknuo je da, usprkos svemu navedenom, stanje i kretanje problematike droga u Hrvatskoj je, kao i u prethodnim godinama, relativno stabilno te da aktivnosti kriminalnih organizacija i kriminalnih grupa koje se bave povezanih s proizvodnjom i trgovinom drogama nisu destabilizirale hrvatski ekonomski i politički sustav.

RSS