U akciji “Telum” pali međunarodni šverceri oružja

MUP RH

Policijski službenici PNUSKOK-a,  SSKOK-a Osijek u koordinaciji sa USKOK-om  i u suradnji sa Sigurnosno obavještajnom agencijom i policijskim službenicima Njemačke i Švicarske, a sve u suradnji s EUROPOL-om, proveli su međunarodno kriminalističko istraživanje kodnog naziva „TELUM“.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje organizirane kriminalne skupine na području RH koja se bavila kriminalnim aktivnostima u svezi s nabavom, otkupom, izradom, razmjenom i preinakom ilegalnog vatrenog oružja, a sve za potrebe daljnjeg krijumčarenja i prodaje na području teritorija RH, Njemačke te planiranim širenjem kriminalnih aktivnosti na području Švicarske i Belgije. S tim u vezi, tijekom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, koordiniranim aktivnostima više ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije i Carinske uprave na području RH uhićena su dva specijalizirana krijumčara oružja pripadnika ove skupine te se nastavilo s prikupljanjem dokaznog materijala o kriminalnim aktivnostima ostalih članova skupine kao i o drugim osobama koje su vezane uz ovu kriminalnu aktivnost.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem u suradnji sa policijskim službenicima SSKOK-a Zagreb, PU sisačko-moslavačke, PU vukovarsko-srijemske, PU brodsko-posavske i PU osječko-baranjske, prikupljena je dostatna količina dokazne dokumentacije na temelju koje su policijski službenici SSKOK-a Osijek podnijeli kaznenu prijavu protiv 17 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su dvije muške osobe starosti 49 i 50 godina organizirali su kriminalnu skupinu čiji su članovi bili hrvatski državljani starosti 49,48, 69, 45 i 46 godina i to isključivo s namjerom provođenja kriminalnih aktivnosti u svezi nabave i krijumčarenja ilegalnog vatrenog oružja – zbog čega su prijavljeni za počinjenje kaznenih djela Zločinačko udruženje, Počinjenje kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja i Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Osim njih, zbog Nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari prijavljeni je još 11 muškaraca hrvatskih državljana  koji su od ove kriminalne skupine kupovali vatreno oružje radi daljnje preprodaje ili su istoj skupini prodavali vatreno oružje ili su vatreno oružje prodavali trećim osobama. Protiv dva hrvatska državljana kriminalističko istraživanje je još u tijeku.

Nadalje, utvrđeno je da su pripadnici ove kriminalne skupine i ostale prijavljene osobe u vremenskom razdoblju od 19.09.2016. do 18.06.2018. godine  prokrijumčarili ili pokušali krijumčariti radi daljnje preprodaje najmanje 114 komada vatrenog oružja (46 komada kratkog vatrenog oružja, 63 komada dugog vatrenog oružja, 5 ručnih bombi i oko 600 komada streljiva različitog kalibra za što se procjenjuje da su ostvarili ili mogli ostvariti dobit u iznosu od najmanje 500.000,00 kuna.

Osim spomenutog vatrenog oružja i eksplozivnih tvari, dana 18.06.2018. godine u koordiniranoj i sinkroniziranoj akciji policijski službenici u Hrvatskoj, Njemačkoj i Švicarskoj započelo su sa uhićenjima osoba i pretragama stanova (19 osoba na području RH, 1 osoba na području Njemačke i 1 osoba na području Švicarske) kojoj prilikom je u RH obavljeno ukupno 26 pretraga stanova, kuća i vikendica te 14 pretraga vozila, dok je u Njemačkoj obavljeno ukupno 6 pretraga domova i 3 pretrage vozila, te u Švicarskoj ukupno 2 pretrage domova  i 2 pretrage vozila gdje je pronađeno više vatrenog oružja i to:

Pretrage u Hrvatskoj:

* 17 pištolja raznih modela

* 2 revolvera

* 12 pušaka

* 2 poluautomatske puške

* 5 automatskih pušaka (AK 47)

* 1 ručna bomba

* 1 ručni bacač raketa za protu-tenkovsko djelovanje M79 OSA

* 130 različitih dijelova oružja

* 5295 komada streljiva različitog kalibra

A dodatno je u Njemačkoj pronađena još jedna poluautomatska puška i pakiranje streljiva različitog kalibra ukupne težine 15 kg.

Osim toga, obavljenim pretragama u Hrvatskoj kod jednog pripadnika organizirane kriminalne skupine pronađeno je ukupno:

* 21482 američka dolara

* 8100 australskih dolara

* 3910 kanadskih dolara

* 15100 švicarskih franaka

* 2000 švedskih kruna

* 55000 Eura

Tijekom provođenja zajedničkog akcijskog dana 18. i 19.06.2018. godine od strane Europola u Hrvatsku je poslan specijalist Europola  poradi formiranja tzv. “Mobile Office”  što je omogućilo neposrednu provjeru prikupljenih podataka u bazama Europola.

RSS