U 12 sati Zagreb će nadletjeti dva višenamjenska borbena aviona Rafalea

Rafalea
Rafalea

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici, održanoj u srijedu, 24. studenoga 2021. među ostalim točkama, usvojila zaključak o prihvaćanju političke deklaracije o strateškom partnerstvu te donijela odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Slijedom jačanja bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Francuske Republike, Vlada je prihvatila Zaključak o prihvaćanju Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva – Političke deklaracije.

Dokument se sastoji od dijelova koji se odnose na: jačanje bilateralnog i europskog političkog partnerstva, zajedničko djelovanje za stabilnost jugoistočne Europe, suradnju u pitanjima povezanim s obranom, jačanje gospodarskih odnosa, daljnje unaprjeđenje suradnje u obrazovanju, kulturi, znanosti i akademske razmjene te suradnju na području administracije

Također, Vlada je dala suglasnost MORH-u za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.

Naime, ove je godine za kupnju Rafalea u državnom proračunu već osigurano nešto više od 2,3 milijarde kuna, u idućoj godini ta svota iznosi više od 2,1 milijarde kuna, u 2023. ona je 1,8 milijardu kuna, u 2024. 1,7 milijardu kuna, a potom u 2025. godini nešto manje od pola milijarde kuna te u 2026. godini 133,4 milijuna kuna.

Ministar obrane Mario Banožić tim je povodom rekao kako je riječ o avionima potpuno kompatibilnima NATO standardima koji će Hrvatskoj biti “dostatni 30 i više godina”.

Naveo je i da je uz 12 aviona, u paketu i moderan simulator letenja koji će omogućiti cjeloviti spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i pričuvni dijelovi te sveobuhvatna potpora tvrtki proizvođača.

“Osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva te obuka osoblja po načelu ‘obuka obučavatelja'”, dodao je.

Istaknuo je i da će se obuka letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj.

Početak obuke zrakoplovno-tehničkog osoblja predviđen je potkraj 2022. godine, dok je početak obuke letačkog osoblja planiran početkom 2023. godine.

Ugovorom je, dodao je ministar obrane, obuhvaćena i vojna suradnja, školovanje te održavanje zajedničkih vježbi francuskog i hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prijenos vlasništva nad avionima, naveo je, provest će se u Francuskoj te će do potkraj  2024. godine u Hrvatskoj biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri aviona.

Sve avione će iz Francuske u Hrvatsku “prevesti” piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

“Dok naši piloti ne prođu obuku na Rafalima, ovo je pravi trenutak da najavimo da ćemo u četvrtak, 25. studenoga 2021. oko 12 sati vidjeti dva Rafala iznad Zagreba. To smo dogovorili s našim francuskim prijateljima. Oni će sutra nadletjeti Zagreb u kontekstu simboličnog potpisivanja ugovora o nabavi višenamjenskih borbenih aviona”, najavio je Plenković.
DBO/ Foto: dassault-aviation.com