Trump daje 716 milijardi dolara za godišnju obrambenu potrošnju – osniva i Američke svemirske snage

Wikipedia

Donald Trump, predsjednik SAD-a  potpisao je u ponedjeljak zakon o godišnjoj obrambenoj potrošnji vrijedan 716 milijardi dolara, koji predviđa modernizaciju i jačanje američkih oružanih snaga.

Trump je zakon potpisao na svečanosti u američkoj vojnoj bazi Fort Drum, 400 kilometara sjeverozapadno od New Yorka, u nazočnosti više tisuća američkih vojnika.

“Ovaj je zakon najvažnije ulaganje u našu vojsku, u naše borce, u modernoj povijesti”, rekao je Trump. “Zahvaljujući njemu zamijenit ćemo zastarjele tenkove, zrakoplove i brodove najsuvremenijom i najsmrtonosnijom tehnologijom ikad razvijenom”, dodao je američki predsjednik. “Nadamo se da ćemo biti toliko snažni da to oružje nikada nećemo morati upotrijebiti, ali ako ga ipak budemo morali upotrijebiti, nitko neće imati nikakvih izgleda”, naglasio je Trump.

Trump je govorio i o “američkoj dominaciji u svemiru” te izjavio da je svemir postao “domena za ratovanje, poput zraka, kopna i mora”. Najavio je plan za “osnivanje šestog ogranka američke vojske nazvanog američke svemirske snage”.

Novi zakon omogućuje nabavu 77 novih najsuvremenijih zrakoplova F-35, novi nosač zrakoplova i druga borbena plovila, kao i modernizaciju nuklearnog arsenala, objavila je Bijela kuća.

Zakon pokriva potrošnju za fiskalnu godinu 2019. koja počinje 1. listopada.

Izvor: HINA