Top menadžeri i znanstvenici na panelu ‘Gospodarstvo i sigurnost’: ‘O ekonomiji sigurnosti ovise prihodi svih razvijenih zemalja’

Sudionici panela "Gospodarstvo i sigurnost"

Na panelu “Gospodarstvo i sigurnost”, kojeg je moderirala novinarka Ana Raić Knežević, govorili su dr.sc. Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a, Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika i prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, dekan VERN-a i predsjednik Znanstvenog savjeta HUMS-a.

Cvrtila je naglasio kako je u umrežavanju svijeta nemoguće odvojiti državni i privatni sektor, te da je u umreženom svijetu puno nepoznatih rizika.

Kovačević je govorio o ekonomiji sigurnosti jer o njoj ovise prihodi svih razvijenih zemalja te naveo primjer Švicarske koja na depozite obračunava negativne kamate, no ipak svi i dalje ulažu svoj novac u toj zemlji jer je sigurna. I Hrvatska danas gotovo jednu trećinu BDP-a ostvaruje od turizma koji je razvijen jer imamo imidž sigurne zemlje.

Marinko Došen je važnost sigurnosti ilustrirao primjerom AD Plastika, koji je prije dvije godine razmatrao mogućnost proširenja poslovanja u Iranu, ali su od toga odustali upravo zbog sigurnosti.

Panel je održan na Hrvatskim danima sigurnosti 2019. u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Više o održanim Hrvatskim danima sigurnosti 2019. pročitajte na www.danisigurnosti.hr

DBO/ Foto: HUMS