TikTok otvara prvi europski podatkovni centar u Irskoj

TikTok tužen zbog korištenja dječjih podataka
Unsplash/@konkarampelas

Kineska video aplikacija TikTok u četvrtak je priopćila kako će u Irskoj otvoriti svoj prvi europski podatkovni centar, proširujući svoju prisutnost u zemlji u kojoj je već osnovala centar za zaštitu podataka europskih korisnika.

Prije nekoliko dana TikTokova matična kompanija ByteDance objavila je kako razmatra prebacivanje TikTokovog sjedišta u inozemstvo, a britanski mediji pisali su da bi se isto tmoglo preseliti u London.

Međutim, TikTok je objavio da će svoj podatkovni centar otvoriti u Irskoj te da će u njega uložiti 420 milijuna eura.

Centar će otvoriti stotine radnih mjesta i poboljšati globalnu sigurnost TikToka čime signalizira spremnost kompanije na dulji rok poslovanja u Irskoj.

Početkom ove godine TikTok je u Dublinu uspostavio „Centar za povjerenje i sigurnost“, koji je zadužen za regulatorna pitanja u Europi, Africi i na Bliskom Istoku, a u lipnju su u Irsku prebacili i poslove kontrole privatnosti europskih korisnika.

TikTokov potez posebno privlači pozornost u kontekstu napetog razdoblja u odnosima Kine i Zapada zbog nesuglasica oko niza pitanja, uključujući trgovinu, upravljanje epidemijom koronavirusa i političku situaciju u Hong Kongu.

Američki predsjednik Donald Trump i drugi američki dužnosnici tvrde kako TikTok predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost pa je tako Trump najavio da će od 15. rujna zabraniti tu aplikaciju u SAD-u ako njezina američka podružnica ne bude prodana Microsoftu.

Izvor: HINA

PO/Foto: Unsplash