TEST: Hoće li ovo rješenje autoindustrije konačno smanjiti broj stradalih pješaka?

prtsc Youtube

Broj pješaka koje svake godine ubijaju motorna vozila povećao se za 45 % od 2009. godine, pokazuju podaci američkoga Zavoda za sigurnost na autocestama (IIHS), ali nova tehnologija možda će pomoći.

Nova tehnologija koja je već dostupna u mnogim novim automobilima i terenskim vozilima trebala bi pomoći u preokretu tog trenda. Ali nije dostupna za svaki model.

Zavod je testirao 11 različitih malih SUV-ova opremljenih sustavima za otkrivanje pješaka i automatskim kočenjem kako bi se utvrdilo je li svako vozilo identificiralo nekoga na njegovom putu ili ne, prenio je CNN.

SUV-ovi su testirani vožnjom prema ljudskim lutkama, oponašajući stvarne situacije. Sigurnosni sustav za izbjegavanje pješaka oslanja se na fotoaparate, računala i ponekad radare. Dostupan je kao standardna oprema ili kao opcija na mnogim automobilima i SUV-ovima koji se danas prodaju.

Najbolji i najlošiji na testu

Sustavi na modelima Honda CR-V, Subaru Forester, Toyota Rav4 i Volvo XC40 postigli su najbolje rezultate u testovima Instituta, dobivši ocjenu Superior.

Sustavi Chevroletovog Equinoxa, Hyundai Kone, Kia Sportage, Mazde CX-5 i Nissan Rogue ocijenjeni su kao napredni, što je drugi najbolji rejting.

Sustav na Mitsubishi Outlanderu ocijenjen je kao “Basic“, što znači da je bio minimalno dobro izveden. Sustav u BMW-u X1 uopće nije nije prošao test, piše Poslovni.hr.

Više o ovim novim sustavima pročitajte OVDJE.

RSS