Pentagon troši milijune na nove dronove za rušenje neprijateljskih bespilotnih letjelica

Pixabay

Nakon što se F-22 Raptor 2017.godine gotovo  sudario s jeftinom bespilotnom letjelicom, zrakoplovna komanda američkog ratnog zrakoplovstva dobila je dozvolu za gađanje bespilotnih letjelica koje se previše približavaju njezinim zračnim bazama.

No, gađanje dronova iznad gradova manje je nego idealno rješenje rastućeg problema pa zato, američka vojska, pokušava novu akciju – trošiti milijune dolara na obrambene dronove naoružane mrežama.

Odjel za obrambene inovacije  (DIU) sklapa ugovor s tvrtkom Fortem Technologies sa sjedištem u državi Utahu, za korištenje njihovih bespilotnih sustava SkyDome , koji se spaja mrežne bespilotne letjelice, DroneHunters, s radarskim sustavom pod nazivom, TrueView, dok drugi sustavi protiv dronova traže radio signale, koji povezuju dronove s njihovim operaterima, te ih zatim pokušavaju uništiti.

SkyDome kombinira radar i senzore na brodu DroneHunters.

On je pristup ansambla koji donekle oponaša način na koji životinja ili čovjek mogu loviti u divljini, koristeći razne izvore podataka da bi odredili ciljanje te omogućuje da se iz bilo kojeg izvora uzima sva dostupna inteligenciju.

Nakon što sustav nešto otkrije, SkyDome koristi prepoznavanje slike i AI za razvrstavanje objekta i njegovih namjera te koristi stečenu inteligenciju od svakog senzora kako bi prepoznao prijetnju.

Automatski lansiran nakon otkrivanja ili po ljudskoj naredbi DroneHunter se uspinje na visinu, a zatim koristi radnički brod za praćenje neprijateljskog bespilotnog zrakoplova.

Nakon što se uspješno riješi neprijateljskog drona, DroneHunter se vraća u bazu s istim tim dronom.

Ubijanje drona iz neba nudi nekoliko prednosti u odnosu na pokušaj zaletavanja ili rušenja jer se tako sprječava da se dronovi sruše na gradsku gužvu, a istovremeno se prikupljaju  forenzičke analize koja mogu pokazati tko je lansirao dron i odakle je lansiran.

Više o tome što je Robertson rekao o ugovoru s DIU pročitajte u originalnom članku na Defense One portalu.

PO/Foto: Pixabay