Kibernetička sigurnost 5G mreža: EU predstavila sveobuhvatne sigurnosne mjere

U četvrtak, 29. siječnja 2020. u  Bruxellesu države članice EU, uz potporu Europske komisije i ENISA-e, Agencije za kibernetsku sigurnost Europske unije, objavile zbirku alata (toolbox) za ublažavanje mjera i podupiruće radnje, osmišljene za učinkovito rješavanje velikih rizika za 5G mreže.

Na temelju rezultata koordinirane procjene rizika Europske unije objavljene prošlog listopada, alatni okvir predviđa niz sigurnosnih mjera koje omogućuju učinkovito ublažavanje rizika kako bi se izgradila i implementirala sigurna 5G mreža diljem Europe.
Konkretnije, mjere alata imaju za cilj:

–          jačanje sigurnosti u dizajnu, uporabi i radu mreža;
–          podizanje osnovnih sigurnosnih standarda za sigurnost proizvoda i usluga;
–          minimiziranje izloženosti riziku koji proizlazi iz profila rizika pojedinih dobavljača; izbjegavanje ili ograničavanje velikih ovisnosti o bilo kojem pojedinom dobavljaču u 5G mrežama;
–          promoviranje raznolikog, konkurentnog i održivog tržišta za 5G opremu, uključujući i održavanje EU kapaciteta u lancu vrijednosti 5G.

Paket alata prikazuje detaljne planove ublažavanja za svaki od rizika utvrđenih u EU koordiniranoj procjeni rizika. Oni se sastoje od mogućih kombinacija osam strateških i / ili 11 tehničkih mjera (zajedno s odgovarajućim pratećim aktivnostima) namijenjenih ublažavanju rizika od cyber-sigurnosti, uključujući rizike koji proizlaze iz netehničkih faktora.

Zaključci paketa s alatima pružaju preporuke u vezi s nizom ključnih strateških i tehničkih akcija koje bi trebale poduzeti države članice i / ili Komisija. Više informacija dostupno je na poveznici, na kojoj je, među ostalim, dostupno i izvješće za medije s današnje konferencije za novinare na kojoj je predstavljen paket mjera.

Nove mjere predstavili su izvršna potpredsjednica Europske komisije za digitalna pitanja te tržišno natjecanje Margrethe Vestager, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton i Tonko Obuljen predsjednik vijeća HAKOM-a.

DBO/Twitter