Tema dana: Kako zaštititi vozače i putnike autobusa od napadača?

Nakon što je prije par dana rastrojeni mladić razbio prozore na Prometovom autobusu u ponedjeljak se dogodio novi incident. Pijani putnik napao je vozača na liniji 32 što je osnažilo sindikate, radničko vijeće i upravu Prometa da se tome mora stati na kraj.  

Samo u prošloj godini zabilježeno je 40 napada na vozače splitskog Prometa. Sindikati traže da se napad na vozače javnog gradskog prijevoza u Hrvatskoj tretira kao kazneno djelo. Tek bi to, nadaju se, spriječilo divljanja koja ugrožavaju zdravlje i život i vozača i putnika.

Direktor Prometa Miroslav Delić za HRT je najavio da će, uz 70-ak autobusa s kabinama protiv vandala, i novi autobusi biti opremljeni takvim kabinama. Kako bi zaštitili vozače, uvest će “sustav ticketinga, videonadzora i prekidača za alarmiranje mjerodavnih službi”.

– Imenovali smo koordinatora koji će biti u stalnom kontaktu s policijom, pokušat će se detektirati kritične lokacije i linije. To su neke stvari koje kao tvrtka možemo poduzimati, ali bitno nam je i senzibilirati javnost o ovom problemu jer nisu u pitanju samo zdravlje i životi naših djelatnika, nego i naših putnika, rekao je direktor Delić u HRT-ovoj Temi dana.

I dalje rješenje vide u izmjeni Kaznenog zakona u kojem bi se napad na vozača javnog prijevoza tretirao kao napad na službenu osobu. To su više puta tražili posljednjih osam godina, kao i prije mjesec dana.

Dopredsjednik Sindikata vozača Hrvoje Mlikota istaknuo je kako je apsurdno da se napadača na vozača prijavljuje prekršajno i da ga se minimalno novčano kažnjava ako vozača nije teško ozlijedio.

– Dali smo razuman rok od dva mjeseca saborskim zastupnicima i Vladi. Ako nam se ne jave i ne dobijemo povratnu informaciju, spremni smo na akcije. Čekat ćemo do sredine ožujka, a zatim početi akcije na prometnicama diljem Hrvatske, najavio je Mlikota.

Više o zahtjevima vozača autobusa pročitajte OVDJE.

RSS