Svjetski je dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Evo zašto je važan

prtsc Associated British Ports/Youtube

Ovogodišnja obljetnica Svjetskog dana zaštite zdravlja i sigurnosti na radu prilika je da se zagledamo u budućnost rada koja nam donosi brojne društvene i tehnološke izazove

Kako piše Adiva, Međunarodna organizacija rada, poznatija pod engleskim nazivom International Labour Organisation (ILO) slavi ove godine stogodišnjicu svojeg postojanja. Tim povodom Svjetski dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, koji je ova organizacija i utemeljila, posvećen je temi stoljetnog nastojanja u postizanju veće sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu.

Datum 28. travnja odabran je kao uspomena na 28 smrtno stradalih radnika na gradilištu u državi Connecticut u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako ističe stranica HZZO-a: “Obilježavanjem ovog dana nastoji se utjecati na podizanje svijesti o važnosti osiguranja zdravog i sigurnog okruženja za rad, što je u skladu i s odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima prema kojima svaki radnik ima pravo raditi u uvjetima u kojima se cijeni njegovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo”.

Koje rizike donosi budućnost rada?

Ovogodišnja obljetnica Svjetskog dana zaštite zdravlja i sigurnosti na radu prilika je da se zagledamo u budućnost rada. Ona nam donosi brojne društvene i tehnološke izazove kako zaposlenicima, tako i tvrtkama, poslodavcima, organizacijama… To su u prvom redu neumoljivi tehnološki napredak, problematika održivog razvoja, klimatske promjene te sve brži tempo rada u suvremenom radnom okruženju.

Kako navodi izvješće Međunarodne organizacije rada: “Danas sve veći broj izazova s kojima se susreću zaposlenici donosi psihosocijalne rizike, stres uzrokovan radom, brojne bolesti cirkulatornog i respiratornog trakta, karcinome”. Situacija nije bolja ni u pogledu fizičkih ozljeda na radu. Procjenjuje se da je više od 374 milijuna ljudi doživjelo ozljedu na radu. Financijski gubici nastali od ovih ozljeda pojedu čak 4% globalnog GDP-a (u nekim zemljama čak i 6%).

Zajedno do boljih uvjeta na radnom mjestu

U svjetlu svega navedenog, ILO preporučuje šire uključenje tijela javnih vlasti, socijalnih partnera, poslodavaca, znanstveno-istraživačkih institucija i drugih subjekata kako bi se zajedničkim naporima posvetili prepoznavanju i anticipiranju novih rizika na radu. Za uspjeh suradnje nužnan je multidisciplinarni pristup. On bi pomogao da se iznađu adekvatna rješenja za unapređenje sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu.

Više o ovom svjetskom danu pročitajte OVDJE.

izvor: Adiva