Svi njujorški policajci opremljeni mini body kamerama

Mini body kamera na njujorškom policajcu

Svi patrolni policajci opremljeni su mini body kamerama, priopćila je njujorška policija.

Riječ je o 20.000 policajaca. Istovremeno, započeo je proces opremanja kamerama oko 4000 pripadnika specijaliziranih jedinica kao što su Postrojba  za hitne službe, Grupa za strateški odgovor i Zapovjedništvo za kritični odgovor. Očekuje se da će uvođenje kamera u  specijalističke jedinice biti dovršeno do kolovoza 2019. godine.

“NYPD je nevjerojatno teško radio na izgradnji povjerenja i jačanju odnosa u zajednicama kojima služimo, dok nastavljamo poboljšavati odgovornost i transparentnost u svemu što radimo.  Mini body kamere koje nose naši policajci poboljšavaju sigurnost i odgovornost predanih pripadnika NYPD-a, a istovremeno poboljšavaju njihovu sposobnost da osiguraju javnu sigurnost. Ovo dovršeno uvođenje označava značajnu prekretnicu za njujoršku policiju“, rekao je šef njujorške policije James P. O’Neill.

NYPD je u travnju 2017. pokrenula prvu fazu programa mini body kamera , opremivši 1.300 policajaca s kamerama.  Faza II  započela je u prosincu 2017., a od kraja veljače 2019. godine dovršeno je uvođenje kamera kod svih uniformiranih policijskih službenika, narednika i poručnika.

Kamera koja se nosi na tijelu sastavni je dio radne odore i opreme policije. Video zapisi učinjeni body kamerama pružaju suvremene, objektivne zapise o susretima, olakšavaju pregled nad događajima od strane nadzornika, potiču odgovornost i zakonitost u postupanju poštujući pri tome interakciju između javnosti i policije.

Policajci NYPD-a  u obvezi su aktivirati kameru prilikom provođenja istražnih i izvršnih radnji, kao što su uhićenje, izdavanje poziva, pretres ili zaustavljanje osobe na ulici tijekom istrage.

Svi časnici opremljeni mini body kamerama završili su obuku o tome kako funkcioniraju kamere, kako koristiti softver za upravljanje videozapisima, a upoznati su sa odredbama politike korištenja mini body kamera.

DBO/ Foto: NYPD