Švedska od Saaba naručila buduću razvojnu potporu Gripena vrijednu gotovo 100 milijuna eura

Saab je zaprimio narudžbu švedske Agencije za opremanje obrambenog sektora (FMV) za pružanje buduće razvojne potpore Gripenu od 1. travnja 2021. do 31. prosinca 2022. Ukupna vrijednost narudžbe je 998 milijuna švedskih kruna.

Narudžba je produljenje postojećeg ugovora i omogućava budući razvoj Gripena za švedsko ratno zrakoplovstvo, ali i za ostale korisnike Gripena širom svijeta. Navedeni ugovor sklopljen je 22. prosinca 2020. kada je FMV zatražio od Saaba da definira što je potrebno za ispunjavanje švedskih zahtjeva za daljnjim, učinkovitim radom i dostupnošću Gripena C/D do 2035. Vrijednost narudžbe bila je 185 milijuna švedskih kruna.

Najnoviji ugovor između Saaba i Agencije za opremanje obrambenog sektora uključuje podršku i rad na testnim zrakoplovima i naprednim alatima kao što su testne platforme i simulatori. Testni zrakoplovi zajedno s ovim naprednim alatima koriste se za potvrdu i provjeru valjanosti borbenih sustava Gripen C/D i Gripen E dok Saab razvija nove mogućnosti ili poboljšanja. Ugovor također obuhvaća dizajn i podršku, održavanje komponenata, pružanje logistike, tehničku podršku sustavu, publikacije, rezervne dijelove, popravke, opremu za zemaljsku podršku i pilotsku opremu.

„Gripen je dizajniran za kontinuiranu nadogradnju što mu omogućuje suočavanje i svladavanje novih bojnih izazova – to je pristup dizajnu koji smo već mnogo puta dokazali. Da bi se omogućio kontinuirani razvoj u Gripenu, potrebno je imati napredne alate kojima se lako upravlja, koji se brzo implementiraju i koji su pristupačni za održavanje. Ovom se narudžbom ulaže u postizanje svih ovih ciljeva, tako da će Gripen uvijek biti u prvom planu, kako za danas, tako i za budućnost ”, rekao je Jonas Hjelm, stariji potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautike u Saabu.

Pametni dizajn Gripena je do sada omogućavao Saabu da rekonfigurira njegovu unutrašnjost bez utjecaja na zrakoplovni okvir kad god je nova tehnologija postala dostupna. Stoga će ova narudžba stvoriti novu generaciju Gripena i ojačati švedsko ratno zrakoplovstvo. Kao što je Jonas Hjelm već izjavio u prosincu: “Gripen C/D je okosnica švedskog ratnog zrakoplovstva i bit će još dugi niz godina.”

Glavni dio narudžbe se odnosi na operacije u Saabovim objektima u Švedskoj, u gradovima Linköping, Göteborg, Järfälla, Arboga i Växjö.

Osim najnovijeg investitora Švedske, Gripen je također u službi Češke, Mađarske, Južne Afrike, Tajlanda, Škole testnih pilota Ujedinjenog Kraljevstva i Brazila.

DBO/ Foto: SAAB