Svečanim mimohodom i velikom Smotrom proslavljen 140. rođendan Hrvatskog Crvenog križa

HCK

Velikom Smotrom u Parku Zrinjevac obilježen je 140. rođendan Hrvatskog Crvenog križa i 16. obljetnica Zapovjedništva za potporu Hrvatske vojske. Smotra je započela mimohodom oko 200 članova Nacionalnog interventnog tima HCK i nekoliko desetaka pripadnika Oružanih snaga RH, a predvodili su ga predsjednik HCK dr. Josip Jelić, izvršni predsjednik HCK Robert Markt, potpredsjednik HCK dr. Franjo Gregurić i zapovjednika Zapovjedništva za potporu general bojnik Mladen Fuzul.

Nakon što je mimohod prošao centrom Zagreba, u Paviljonu na Zrinjevcu održan je svečani program u sklopu kojega su se nazočnima obratili dr. Josip Jelić, Robert Markt, general bojnik Mladen Fuzul, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, izaslanik predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka Petešić i izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar.

Obraćajući se okupljenima dr. Jelić posebno je istaknuo: „U svome humanitarnom radu HCK sa svojim 131 društvom Crvenog križa diljem Hrvatske provodi brojne programe nastojeći biti što bliže potrebitima. Godišnje pripremamo oko 530 tisuća obroka u našim kuhinjama, a oko 380 tisuća obroka odnesemo ljudima koji su stari i nemoćni na kućne adrese.“

Izvršni predsjednik HCK Robert Markt podsjetio je na početke humanitarnog djelovanja Crvenog križa u Hrvatskoj, ali i činjenicu da je HCK danas izrastao u najveću humanitarnu organizaciju u RH: „Crveni križ je sveprisutna vrijednost hrvatskog društva i zadnja linija obrane dostojanstva hrvatskog čovjeka i takvi želimo ostati i dalje.“

Uz igru Kolo sreće HCK koja je nekima donijela i prigodne darove, posjetitelji su imali prilike uživati i u sjajnom nastupu Orkestra Hrvatske ratne mornarice i klape Sveti Juraj. Za posjetitelje je bio osiguran i grah, kao i slavljenička torta Hrvatskog Crvenog križa.

Na Smotri su uručena i godišnja priznanja volonterima godina. Volonterkom godine proglašena je Moneta Barukčić koja je u svom Općinskom društvu Crvenoga križa Darda, samo prošle godine volontirala 445 sati! Titula volonterskog tima godine pripala je Interventnom timu Gradskog društva Crvenog križa Gospić za poseban doprinos u kriznim situacijama poput požara, poplava i hladnoća.

Brojni građani koji su bili na Zrinjevcu imali su se prilike upoznati s aktivnostima Hrvatskog Crvenog križa, ali i sami se iskušati u određenim aktivnostima poput prve pomoći i pripreme za krizne događaje. Djeca su uživala u radionicama, igri i učenju humanih vrednota, a zainteresirani su imali prilike družiti se s tražiteljima azila i upoznati druge kulture i običaje.

Besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi, kao i izračun indeksa tjelesne mase, privukao je veliki broj posjetitelja, a tijekom cijeloga dana te su im usluge omogućavali volonteri i djelatnici Crvenoga križa, djelatnici Vojno zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu te tim Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Posebno je bio atraktivan dio na kojemu su se nudile tradicionalne torte Hrvatskog Crvenog križa za koje su građani donirali financijska sredstva, a ona su namijenjena za socijalne samoposluge Crvenoga križa.

Smotrom je obilježen 140. rođendan Hrvatskog Crvenog križa, ali i početak Tjedna Crvenoga križa koji će u vremenu od 8. do 15. svibnja građanima diljem Hrvatske donijeti mnoge društveno korisne aktivnosti.

RSS