Sve više zemalja EU uvodi kontrole na granicama. Što to znači za Schengen?

Sustavne promjene na granici
Screenshot HRT4

Sve više zemalja uvodi kontrole na granicama unutar šengenskom prostora zbog velikog broja ilegalnih ulazaka migranata. Italija je najavila da će zbog promijenjenih okolnosti u Europi i na Bliskom istoku uvesti nadzor na granici sa Slovenijom. Slijedom toga, u Sloveniji se najavljuje da će uvesti kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.

Italija je obavijestila Sloveniju da će uvesti granične kontrole najprije na deset dana s mogućnošću produljenja. Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi izvijestio je svog slovenskog kolegu Boštjana Poklukara da je bit uvođenja ove privremene mjere prevencija terorizma i organiziranog kriminala. Dvojica ministara su se složila da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i talijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju.

Zbog velikog migrantskog pritiska i stanja na Bliskom istoku sve više država uvodi ili produžava granične kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora.

Austrija je uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom još 2015., u ponedjeljak je obavijestila Komisiju da će s tim nastaviti do svibnja sljedeće godine. U srijedu je uvela kontrole i na granici s Češkom, nakon što je Njemačka odlučila uvesti nadzor na granicama s Poljskom i Švicarskom te produžiti kontrole na granici s Austrijom.

Kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora provode još i Danska, Francuska, Norveška i Švedska.

izvor: N1