Što je EncroChat, servis koji su masovno koristili kriminalci, a policija ga je sada razbila u velikoj akciji?

EncroChat, servis koji su masovno koristili kriminalci
Europol

Nakon što je EncroChat svojim korisnicima prošli mjesec poslao poruku kako je njihova sigurnosna mreža provaljena te da se trebaju riješiti svojih uređaja, bilo je jasno kako policijske snage diljem Europe pripremaju nešto jako veliko. A o čemu je riječ, saznali smo jučer.

Kako piše Zimo, samo u Velikoj Britaniji uhićeno je oko 750 ljudi, a policija je bila aktivna i u drugim europski zemljama u kojima su krenule akcije povezane upravo s EncroChatom. Pored velikog broja uhićenih, policija je zaplijenila i milijune dolara i eura, drogu i oružje, a spriječena su i brojna nova ubojstva, otmice i druge kriminalne radnje.

EncroChat šifrirani je komunikacijskih servis koji se mogao koristiti samo na posebno modificiranim Androidima cijene tisuću eura, uz dodatnih 3000 eura godišnje za korištenje servisa za kriptiranu komunikaciju. Iz kompanije su korisnicima nudili potpunu anonimnost i sigurnost komunikacije koju ni policija ne može pratiti, ni prisluškivati. Kako bi sigurnost bila na što većem nivou, njihovi telefoni nisu imali mikrofon, kameru, ni GPS, dok su poruke same nestajale s telefone nakon određenog vremena. Također, upisivanjem šifre, sav sadržaj s uređaja mogao se brzo izbrisati, u slučaju da telefon padne u krive ruke.

Zbog svega navedenog, jasno je u kojim su krugovima bili iznimno popularni telefoni EncroChata – koristili su ih kriminalci, ubojice, dileri itd.

Detalji o načinu na koji je policija uspjela doći do poruka koje su kriminalci razmjenjivali – a riječ je o milijunima poruka, nije u potpunosti poznat, no prema dostupnim informacijama, čini se kako su postavili neku vrstu “tehničkog uređaja” na serverima kompanije u Francuskoj.

Više o ovoj akciji pročitajte OVDJE.

izvor: Zimo