ŠPIJUNIRANJE ILI ODGOVORNOST: Britanska policija kažnjava na temelju snimki kamera vozača u prometu

Dok broj poginulih i ozlijeđenih u prometnim nesrećama raste, u posljednjih 10 godina broj prometnih policajaca Velikoj Britaniji pao je gotovo za trećinu. Vjerojatno je i to jedan od razloga da je britanska policija u srpnju 2018. godine prihvatila novu tehnologiju u smanjenju prometnih nesreća i pokrenula National Dash Cam Safety Portal.

U prvih 12 mjeseci postojanja Nacionalnog portala sigurnosnih snimki iz vozila vozači su policiji poslali 4891 snimku, koje su dovele do 1223 presude protiv prekršitelja prometnih propisa. Uz svaki video vozači moraju napisati opis događaja te ispuniti upitnik, a sve traje oko 15 minuta.

Policiji se može poslati bilo koja vrsta snimke, bilo da je snimljena na na dash camu, mobilnom telefonu ili bilo kojem drugom uređaju i to, u iz auta ili sa prozora stambene ili poslovne zgrade.

Policija ipak skreće pozornost da ne postoji pravna iznimka koja snimatelju omogućuje počinjenje prekršaja u vožnji kako bi zabilježio dokaze o prekršaju drugog vozača.

Pokretač ovog projekta je najveći proizvođač auto kamera britanski Nextbase, čiji se predstavnici nadaju da će  kamere postati standardna auto oprema baš kao i sigurnosni pojas.

DBO/ Foto: nextbase.com