Sjedište CIA-e cijepljeno je početkom siječnja, obavještajci u inozemstvu još uvijek čekaju svoju dozu COVID-19 cjepiva

CIA uvodi promjene kako bi se prilagodila budućim izazovima
Instagram/@cia

Početkom siječnja osoblje u sjedištu CIA-e, u Langleyju, u Virginiji, počelo je primati cjepivo protiv koronavirusa.

Bivši dužnosnici CIA-e, od kojih se brojni i dalje bave sličnim poslom i nemaju odobrenje za javno davanje informacija vezanih za agenciju, anonimno su progovorili o cijepljenju.

Naime, cijepljenje u agenciji započelo je dok su brojni ljudi još uvijek čekali svoj poziv na cijepljenje, a agencija se suočila s nedostatkom COVID-19 cjepiva za svoje inozemne agente.

Iako je razumljivo da distribucija cjepiva u ratom zahvaćene ili na drugi način siromašne zemlje mogla biti teška, bivši dužnosnici rekli su da je problem pogodio terenske časnike u zapadnoj Europi.

Ne cijepljenje terenskih časnika u sukobu je s dugogodišnjom predanošću agencije davanja prioriteta misijama i sigurnosti terenskih časnika.

Podsjetimo, terenski dužnosnici, kao i policajci, i dalje moraju izlaziti u gužve kako bi se sastali s ljudima, čak i u zemljama s visokom stopom zaraze.

Terenski dužnosnici požalili su se na ne cijepljenje zbog svog rizičnog rada navodeći da je svo osoblje koje ponekad uđe u ured, odnosno u sjedište agencije, već cijepljeni dok oni nisu iako bi oni trebali biti prioritet.

U ironičnom preokretu, osoblje CIA-e u Europi, koje je postalo cinično prema odgovoru Washingtona, nada se da bi moglo dobiti rusko cjepivo “Sputnik V”, koje su neke države članice EU-a stekle putem crnog tržišta.

Iako su priznali da bi donošenje cjepiva u dijelove svijeta u razvoju moglo biti izazov, bivši dužnosnici izrazili su razočaranje i nevjericu da se agencija specijalizirala upravo za to i da to može učiniti vlastitom flotom zrakoplova.

I dalje je nejasno zašto je CIA tako sporo distribuirala cjepivo svom osoblju.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: Instagram/@cia