SIGURNOST KRALJEVSKOG VJENČANJA: Policajci dobili odobrenje: ‘Pucaj i ubij’, ako bude potrebno

prtsc Youtube

Britanska policija potvrdila je da je vjenčanje princa Harryja i američke glumice Meghan Markle, jedna od najvećih sigurnosnih operacija u povijesti, te kako je učinjeno sve ne bi li taj događaj prošao. Mediji prenose da su policajci dobili zapovijed da učine sve što je potrebno da zaštite budući kraljevski par, čak i da zapucaju i ubiju ukoliko bude nužno.

„Ovo je velika operacija za sve policijske snage i jedna od najvećih na kojima sam radio. Mi naravno želimo da sve protekne glatko“, rekao je koordinator za istragu u policiji Andy Turner.

Harry (33) i Markle (36) će se vjenčati danas u kapeli Svetog Marka u dvorcu Windsor, koji se nalazi približno 30 kilometara od Londona.

Očekuje se da će više od 100.000 ljudi pratiti vjenčanu povorku, a policija je ranije priopćila kako će u tom području postaviti blokade koje sprečavaju napade vozilima, da će rasporediti naoružane snage i snage za zračnu sigurnost. Pored toga, specijalno obučeni policijski psi za otkrivanje eksploziva pretražuju čitav prostor.

Na generalnoj probi u četvrtak, policija je pokazala punu snagu. Pregledani su svi ulični stupovi, semafori, kante za smeće, šahtovi, svako mjesto na kojem bi se nešto moglo sakriti duž puta kojim će se nakon vjenčanja kretati Harry i Maghan i odzravljati čestitarima. Postavljene su i goleme barijere koje bi trebale spriječiti bilo kakav pokušaj napada kamionima. Mnoge sporedne ulice u gradu s 30.000 stanovnika, 30 kilometara zapadno od Londona, zatvorene su. Postavljenim sigurnosnim kamerama ne zna se ne broja. Svaka registrarska pločica automatski se skenira.

Trošak mjera osiguranja nije objavljen, no nagađa se da doseže 54 milijuna dolara.

RSS