SIGURNOST HRANE: EU je upravo usvojila nova pravila jer želi povećati povjerenja potrošača

EU usvojila nova, stroža pravila za inspekciju hrane od farme do stola
Health and Raw food/Youtube.com

Zajednička europska baza podataka uz pomoć koje bi se se spriječilo zadržavanje studija s nepovoljnim zaključcima, objava tih studija od straneEuropske agencije za sigurnost hrane, pravila kao odgovor na primjedbe iz europske građanske inicijative o glifosatu.

To su samo neki od novih propisa kojima se osigurava pouzdanost i transparentnost u postupku procjene rizika za sigurnost hrane što ih je Europski parlament usvojio u srijedu.

Kako je priopćeno, zastupnici su odobrili nova pravila koja su već usuglašena s ministrima EU-a, a kojima se jamči pouzdaniji, transparentniji i objektivniji postupak procjene rizika za sigurnost hrane u EU. Pravila su prihvaćena s 603 glasa za, 17 protiv i 27 suzdržanih.

Uz pomoć novih pravila stvorit će se zajednička europska baza podataka naručenih studija kako bi se tvrtke koje podnose zahtjev za odobrenje odvratilo od toga da skrivaju studije s nepovoljnim zaključcima. To će Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) omogućiti da podnesene studije objavi kako bi ih mogle prekontrolirati treće strane. Tako bi se moglo utvrditi postoje li i drugi relevantni znanstveni podaci ili studije uz pomoć kojih bi se jamčila točnost ocjena. Osim toga, kako bi se osigurala transparentnost novih pravila, podnositelji prijave moraju objaviti sve informacije koje su bitne za procjenu sigurnosti.

Međutim, neke informacije, kao što su izrada ili proizvodni proces, mogu biti povjerljive. Naposljetku, novim se zakonom podupire i provedba novog postupka savjetovanja prije podnošenja zahtjeva, kojim se omogućuje EFSA-i da upućuje podnositelje zahtjeva o tome kako pravilno podnijeti zahtjev za odobrenje, čime taj postupak postaje pouzdaniji.

Izvjestiteljica Pilar Ayuso, (EPP, Španjolska) smatra kako ovaj sporazum omogućuje da se postupak odlučivanja temelji na znanstvenim dokazima, da se jamči visoka razinu sigurnosti i javnog zdravlja u Europi. Istodobno, postupak je transparentniji, te se stječe veće povjerenje javnosti.

Nova pravila donesena su kao odgovor na primjedbe u okviru europske građanske inicijative o glifosatu, odnosno s transparentnošću znanstvenih studija korištenih za procjenu pesticida. Sada Vijeće ministara treba službeno odobriti tekst prije nego što nova pravila stupe na snagu, objašnjavaju iz Europskog parlamenta.

 

Ana Raić-Knežević