SIGURNOST BICIKLISTA I MLADIH U PROMETU: Održan međunarodni stručni skup: PIN Talk

MUP RH

U okviru stručnog skupa koji je u petak,  1. prosinca, u Ravnateljstvu policije, otpočeo sa predstavljanjem usvojenih mjera kojima je cilj smanjiti broj prometnih nesreća i smrtno stradalih, održana su i dva Okrugla stola. Prvi pod nazivom „Kako povećati sigurnost mladih sudionika u Hrvatskoj? Što se može naučiti iz austrijskog primjera“ i drugi pod nazivom „Kako povećati sigurnost biciklista u Hrvatskoj? Što se može naučiti iz nizozemskog iskustva?“

Obzirom da za vrijeme prometnih gužvi, bicikl može poslužiti kao prijevozno sredstvo kojim se izbjegavaju gradske gužve, a također se bicikliranje potiče i u svrhu zdravlja i održivog razvoja, ipak negativna činjenica je da se smrtno stradavanje biciklista u prometnim nesrećama smanjuje sporije nego smrtnost vozača i putnika u osobnim automobilima u Europskoj uniji.

Sudionici današnjeg događanja bili su predstavnici Europskog vijeća za sigurnost prometa, MUP-a, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Fakulteta prometnih znanosti, Hrvatskog autokluba i Centra za vozila Hrvatske, članovi Radne skupine za provedbu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, predstavnici nevladinih organizacija i drugi.

U uvodnom dijelu stručnog skupa uzvanicima i svim prisutnima obratio se pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec, pozdravivši ih u ime ministra Božinovića i glavnog ravnatelja Miline, te u svoje osobno ime, izrazivši zadovoljstvo ovim međunarodnim projektom pod nazivom „ETSC PIN razgovor“, s temama iz područja sigurnosti cestovnog prometa, a koji je prvi put održan u našoj zemlji.

Istaknuo je kako je sigurnost u cestovnom prometu od iznimne važnosti zbog gubitka ljudskih života i velikih materijalnih šteta te upravo iz tih razloga spada u jednu od najznačajnijih pojava. Zbog toga je i Vlada Republike Hrvatske donijela Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH od 2011. do 2020., dodavši kako Ministarstvo unutarnjih poslova poduzima maksimalne napore da se stanje u cestovnom prometu podigne na višu razinu i približi europskim standardima.

„Mi, u policiji svjesni smo činjenice da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera i aktivnosti s naše strane. U cilju postizanja željenog stupnja sigurnosti svih sudionika na našim prometnicama, nužno je zajedničko i sustavno podizanje aktivnosti, odnosno povezanost i sinergijsko djelovanje svih subjekata, ali i daleko aktivnije uključivanje ostalih nadležnih institucija i subjekata koji se bave sigurnošću prometa“ dodao je pomoćnik Borovec.

Vrijednost „PIN“ programa prepoznali su i Toyota Motor Europe, a njihova predstavnica Mirela Strakoš istaknula je kako njihova potpora ovakvoj vrsti aktivnosti samo je jedan od doprinosa sigurnijoj mobilnosti.

Dušan Mavrič, generalni direktor za Volvo Grupu rekao je kako je suradnja ključna „Zbog toga predano radimo na povećanju razine razmjene informacija između istraživačke zajednice, industrije, vlasti i društva u cjelini, baš kao što radimo ovdje u Zagrebu danas. Vrlo smo ponosni što smo sponzor programa PIN i vjerujemo da ETSC igra vrlo važnu ulogu, jer nastoji utjecati na sigurnost u prometu.“ dodao je generalni direktor Mavrič.

Na europskim cestama mladi vozači između 15 i 25 godina ugroženiji su od starijih sudionika u prometu. Usprkos kontinuiranom napretku u području sigurnosti cestovnog prometa, prometne nesreće ostaju jedan od vodećih vanjskih uzroka smrtnosti mladih ljudi, iz tih razloga širom Europe usvojene su različite mjere kojima je cilj smanjiti broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju mladi i biciklisti.

Podatke o stanju u prometu na razini Europe te o stanju na hrvatskim prometnicama prezentirali Antonio Avenoso, izvršni direktor Europskog vijeća za sigurnost prometa i Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Nakon uvodnih izlaganja održana su dva Okrugla stola na kojima su izneseni problemi, iskustva i ponuđena moguća rješenja vezana uz stradavanje mladih vozača, biciklista, a samim time i ostalih sudionika u prometu. Nakon svakog Okruglog stola održane su diskusije na kojima su svi sudionici mogli iznijeti svoja razmišljanja i stavove. Skup je završio zajedničkim zaključkom da problemi postoje, statistike im ne idu u prilog, ali zajedničkim naporima radit će se na smanjenju crne statistike iza koje stoje ljudski životi.

RSS