Savjetovanje: Oružani prepad na radnom mjestu – zdravstveni, radni i sigurnosni aspekti

Hitna pomoć u intervenciji

Nasilje na radnom mjestu je svaki čin ili prijetnja fizičkim nasiljem, uznemiravanjem, zastrašivanjem ili drugim prijetećim ometajućim ponašanjem osobe(a) koje se događa na radnom mjestu. Nasilje varira od prijetnji i verbalnog zlostavljanja do fizičkih napada, pa čak i ubojstava.

Prizori nasilja trenutno su treći vodeći uzrok smrtonosnih ozljeda u na radu u SAD-u. Prema popisu smrtnih ozljeda na radu Zavoda za statistiku rada (CFOI), od 5333 smrtonosne ozljede na radnom mjestu koje su se u SAD-u dogodile 2019. godine, 761 slučaj je bio slučaj namjerne ozljede od strane druge osobe.

U SAD-u zabilježi se 4,5 puta više provala nego oružanih prepada, kojih se na godišnjoj razini zabilježi oko 250.000. Većina oružanih prepada u SAD-u događa se na ulici, autocesti, stambenim jedinicama, ali nemali broj njih događa se na radnom mjestu. Studija FBI-a iz 2019. godine, bilježi da su se pokušaji oružanih prepada u poslovnoj zajednici najčešće događali u poslovnim prostorima (16,5%), trgovinama (6,8%, benzinskim postajama (3,2%) i bankama (1,4%).

Svake godine gotovo dva milijuna američkih radnika prijavi da su bili žrtve nekog oblika nasilja na radnom mjestu, uključujući oružane prepade.

Na većini radnih mjesta gdje se čimbenici rizika mogu prepoznati, rizik od napada može se spriječiti ili minimalizirati ako poslodavci poduzmu odgovarajuće mjere opreza i zaštite. Jedna od najboljih mjera koje poslodavaci mogu ponuditi svojim radnicima je uspostava politike nulte stope tolerancije prema nasilju na radnom mjestu. Ova bi politika trebala obuhvatiti sve radnike, klijente, pacijente, posjetitelje, izvođače radova, bilo koga drugoga tko može doći u kontakt s osobljem tvrtke, ističe Alen Ostojić, CSO,CMS,CMKS, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Poslovno učilište integralna sigurnost i razvoj, 04. travnja 2023. u Zagrebu, Hotel Westin, organizira savjetovanje:“Oružani prepad na radnom mjestu – zdravstveni, radni i sigurnosni aspekti”, na kojem će sudjelovati predstavnici HZZO-a, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, MUP-a RH, Odvjetničke komore, osiguravatelja, HUP-a i HUMS-a.

Na savjetovanju će biti obrađena područja:

  • Profesionalni rizik na radnom mjestu – tko je odgovoran?
  • Ozljeda na radu – što kad se dogodi?
  • Postupak prijave ozljede na radu
  • Bolesti i stanja kao posljedica razbojništva
  • Pomoć i edukacija žrtve

Više o programu i uvjetima sudjelovanja potražite kod organizatora putem e-mail: isr@isr.hr i/ili mob: 091 44 55 157.

 

DBO/ Foto: Svijet sigurnosti