SAVJETOVANJE: KRITIČNE INFRASTRUKTURE – JE LI JAVNA VODOOPSKRBA SIGURNA?

Unsplash

„Kritične infrastrukture – sigurnost vode i javne vodoopskrbe i aktualna situacija epidemije COVID-19“, naziv je savjetovanja koje će se održati u Opatiji od 24.-25. lipnja 2020. u Amadria Grand park Hotelu 4 opatijska cvijeta. Organizator savjetovanja je Poslovno učilište integrlan sigurnost i razvoj iz Zagreba uz podršku Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS).

„Može se očekivati da će 2020. biti godina u kojoj će dominirati vođenje hibridnih i posredničkih (proxy) sukoba  i ratova, u kojoj će se hibridne prijetnje koristiti kao moćan instrument nadmetanja vlastite volje  napadnutima te da će kritična infrastruktura, posebno informacijsko-komunikacijska, vodno-prehrambena i energetska, biti prve na udaru brojnih sigurnosnih izazova“, ističe Dr.sc. Gordan Akrap, Ravnatelj Instituta za istraživanje hibridnih sukoba iz Zagreba, jedan od predavača na savjetovanju.

“Hrvatskoj je potreban siguran, učinkovit i pouzdan vodni sektor, otporan na stalno rastuću kibernetičku prijetnju. Vodoopskrbni sustavi u cijelom svijetu se smatraju kritičnim infrastrukturama koji nužno zahtijevaju povećanu razinu zaštite. Upravo su sustavi distribucije pitke vode izrazito ranjivi naspram današnjih suvremenih prijetnji i izazova poput cyber napada ali i  namjernih onečišćenja, klasičnog terorizma i dr.” , rekao je Alen Ostojić, CSO,CMKS,CMS, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

“Vodoopskrbna poduzeća moraju imati registar rizika, razumjeti i upravljati rizicima za svoju imovinu uključujući kritičnu nacionalnu infrastrukturu. U ovom sektoru potrebna je holistička sigurnost koja obuhvaća fizičku, kibernetičku i osobnu sigurnost”, ističe Dr.sc. Đuro Črnjak, ravnatelj Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj.

Prvi dan savjetovanja, u srijedu 24. lipnja predavanja će održati predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ravnateljstva civilne zaštite na temu  aktualnosti zaštite kritičnih infrastruktura s naglaskom na javnu vodoopskrbu.

O kvaliteti  vode za ljudsku potrošnju u Gradu Zagrebu tijekom epidemije COVID-19, prezentaciju će održati  Dr.sc. Sonja Tolić, dipl.ing.kemije, Voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu vode u NZJZ Dr. Andrija Štampar, Zagreb.

Uspostava planova sigurnosti vode (WSP), naziv je predavanja mr. sc. Saše Šušnića, iz Šušnić savjetovanja d.o.o., Rijeka. Predavanje ce obuhvatiti procjenu sustava, operativni monitoring, upravljanje i komunikacija, povratne informacije i poboljšanje, primjenu HRN EN 15975-2:2013 (Upravljanje rizikom) i HRN EN 15975-1:2011 (Upravljanje krizom) u uspostavi WSP i usporedbu WSP sa zahtjevima sustava upravljanja (HACCP,ISO 22000).

Akcijski plan za upravljanje incidentima prema normi ISO 22320:2018. na infrastrukturi javne vodoopskrbe, naziv je prezentacije Dr.sc. Darka Palačić, ravnatelja CPD akreditacijskog centra Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, ujedno i predsjednika Odbora za standardizaciju sigurnosti Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

O hibridnim prijetnjama i cyber (ne)sigurnosti javne vodoopskrbe govorit će dva međunardno priznata eksperta Dr.sc Gordan Akrap i Alen Delić.

Imamo li kljuc sigurnosti naspram hibridnih prijetnji sektoru javne vodoopskrbe, naziv je predavanja Dr.sc. Akrapa, Ravnatelja Instituta za istraživanje hibridnih sukoba iz Zagreba. O primjeni odredi Zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatera kljucnih usluga i davatelja digitalnih usluga u praksi, govorit će Alen Delić, DIVERTO Zagreb, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, ujedno predsjednik Odbora za informacijsku i kibernetičku sigurnost Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

U četvrtak, 25. lipnja na rasporedu je prvo panel Fizička i Cyber (ne)sigurnost javne vodoopskrbe:

Sudjeluju: Alen Delić, DIVERTO, Zagreb, potpredsjednik HUMS-a i predsjednik Odbora za informacijsku i kibernetičku sigurnost HUMS-a, Dr.sc. Gordan Akrap, Ravnatelj Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, Zagreb

Moderator panela je Dr.sc. Branko Mihaljevic, Predsjednik Upravnog vijeća Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj, Zagreb.

Upravljanje kontinuitetom  poslovanja, naziv je prezentacije Dr.sc. Darka Palačića, ravnatelja CPD akreditacijskog centra Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, ujedno i predsjednika Odbora za standardizaciju sigurnosti Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Slijedi Dejan Šobić, ABLOY koji će govoriti o pametnim bravama kao ključevima sigurnosti  vodne infrastrukture.

Na kraju, Bruno Gregl, dipl.ing.elek., i Stipica Baljkas, dipl.ing.elek., iz Prospectusa, Zagreb, održati će prezentaciju „Nadzorno operativni centar  kao srce sigurnosti vodoopskrbe“.

Cijena po polazniku iznosi 1.400,00 kn

Svaki sudionik savjetovanja dobiva poklon paket organizatora u kojem se između ostalog nalazi: Knjiga autora Branko Mihaljević-Ivan Nađ: Osnove korporativne sigurnosti, HUMS, Zagreb, 2018.; Knjiga autora Branko Mihaljević-Alen Ostojić: Koncepti kriznog upravljanja i kritične infrastrukture, HUMS, Zagreb, 2019.; CSO – Časopis za menadžment sigurnosti, broj 5-2019.

PRIJAVE I KONTAKT:

Poslovno učilište integralna sigurnost i razvoj, Zagreb

e-mail: isr@isr.hr  /mob: 091 44 55 157

 

DBO / Foto: Unsplash