Sabor raspravlja o obrani i nacionalnoj sigurnosti. Hoće li podržati izvješća ministra Krstičevića?

Screenshot HRT

Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti Godišnje izvješće o obrani za 2018. i Izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti, osim toga, dolazak u Sabor i predaju potpisa referendumske inicijative “67 je previše”, javlja Nacional.

Godišnje izvješće o obrani prikaz je aktivnosti Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u prethodnoj godini, stanja i razvoja obrambenih sposobnosti, strukture obrambenih resursa i ostvarenja razvojnih projekata i prioriteta.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ističe kako je obrambeni proračun i u 2018., nastavio s rastom započetim 2017.

Nastavljeno je opremanje Hrvatske vojske naprednim borbenim sustavima, intenzivirana obuka i vježbe u međunarodnim i nacionalnim aranžmanima, pokrenut studij Vojnog pomorstva te niz aktivnosti usmjerenih na revitalizaciju pričuvne komponente.

Ministar podsjeća da su vraćena oduzeta i poboljšana postojeća materijalna prava pripadnika HV-a, nastavljen razmještaj dijela postrojbi u Pločama i Varaždinu. Održana je združena vježba Velebit 18 – Združena snaga kao glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. koja je omogućila testiranje čitavog sustava Hrvatske vojske i pružila priliku za provjeru doktrinarnih i operativnih načela.

Izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti prvo je cjelovito od donošenja Strategije, u srpnju 2017., izrađeno je prema nacionalnim interesima i devet strateških ciljeva.

Više o izvješćima pročitajte OVDJE.

RSS