S radom krenula Helikopterska hitna medicinska služba

S radom krenula Helikopterska hitna medicinska služba

Helikopterska hitna medicinska služba (HHMS) započela je s radom iz sve četiri baze – Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba, a početak operativnih aktivnosti novoustrojene službe obilježen je simulacijskim vježbama održanim u utorak, 2. travnja 2024. na riječkom sletištu Delta. Vježba je istaknula važnost komplementarnog djelovanja sve tri sastavnice izvanbolničke hitne medicinske službe (HMS), zemaljske, pomorske i zračne, a okupila je brojne uzvanike, uključujući potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša, dr. med., ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maju Grba-Bujević, dr. med., ravnateljicu Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Senku Kajčić, dr. med. i ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. sc. Alena Ružića, dr. med.

Značajan iskorak

Tom prigodom ministar zdravstva naglasio je da je Republika Hrvatska nakon desetljeća, dobila HHMS – kariku koja je nedostajala u pružanju zdravstvene skrbi, a koja je od strateške važnosti za sve građane i posjetitelje RH. To potvrđuju i životi spašeni zahvaljujući novoustrojenoj službi u prva dva dana njenog rada, rekao je ministar te dodao da te su te intervencije pokazale spremnost HHMS-a, ali i koordiniranost zemaljskih i zračnih snaga HMS-a. „Uspostavom HHMS-a kompletirali smo HMS te smo pokazali značajan reformski iskorak i temelj daljnjeg razvoja, ne samo HMS-a, već zdravstvenog sustava u cjelini“, izjavio je ministar Beroš i dodao kako se RH implementacijom HHMS-a svrstala uz bok zemljama koje imaju najrazvijeniji sustav hitne medicine u Europi.

Potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković istaknuo je da su današnje vježbe pokazale fokus na čovjeka kroz zajedničko djelovanje kopnenih, zračnih i pomorskih snaga. Ovakav model pružanja hitne pomoći od strateškog je značaja ne samo za Rijeku, već i za cijelu Primorsko-goransku i Istarsku županiju, posebice za udaljena mjesta poput otoka. Uz helikopterski prijevoz, ministar je naglasio i važnost brodica za hitnu medicinsku pomoć na moru, koje su u prva tri mjeseca ove godine obavile čak 72 prijevoza pacijenata. Pritom je istaknuo važnost suradnje lučkih kapetanija i ispostava s liječnicima i zavodima za hitnu medicinu.

Brža i dostupnija hitna medicinska skrb

„Pravi pacijent u pravo vrijeme na pravom mjestu – to je srž HHMS-a“, rekla je tom prilikom ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te istaknula da strateški raspoređenim bazama ova služba osigurava kvalitetnu, brzu i dostupnu hitnu medicinsku skrb svim našim građanima i posjetiteljima, ma gdje god se nalazili, uključujući otoke, ruralna i udaljena područja.

HHMS će primarno zbrinjavati kritično oboljele i ozlijeđene pacijente izravno na terenu. „Helikopteri omogućuju kvalificiranom medicinskom osoblju brz pristup hitnim pacijentima, postavljanje dijagnoze i provođenje hitnih medicinskih postupaka na mjestu intervencije te njihovo zbrinjavanje tijekom žurnog prijevoza u onu zdravstvenu ustanovu koja im može pružiti najvišu razinu zdravstvene skrbi i time izravno utjecati na poboljšanje njihova zdravstvenog ishoda“, pojasnila je ravnateljica HZHM-a. Uz primarne intervencije, timovi HHMS-a provodit će i sekundarne koje podrazumijevaju preuzimanje prethodno zbrinutog pacijenta od zemaljskog tima HMS-a i njegov prijevoz na daljnje bolničko liječenje te intervencije međubolničkog prijevoza.

Prednosti HHMS-a

Na riječi ravnateljice HZHM-a nadovezao se ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med. koji je napomenuo da je zbog geografske specifičnosti Primorsko-goranske županije, helikopterski način prijevoza najbolji jer osigurava pravovremenu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb građanima na udaljenim i teško dostupnim područjima i jamči im najbrži prijevoz u KBC Rijeka na daljnje liječenje. Te prednosti do izražaja su došle za Uskrs kada je dvoje hitnih pacijenata s Malog Lošinja i Raba zbrinuo upravo tim HHMS-a te ih u najkraćem roku prevezao u KBC Rijeka, rekao je ravnatelj Ružić.

Medicinska posada

Medicinski dio posade čine liječnik i prvostupnik sestrinstva / magistar sestrinstva s višegodišnjim iskustvom rada u djelatnosti hitne medicine, a ovisno o lokaciji helikopterske baze, osiguravaju ih Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba te zavodi za hitnu medicinu Osječko-baranjske, Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije. Prije prve intervencije, njih sto, 50 liječnika te 50 medicinskih sestara i tehničara, prošlo je edukaciju potrebnu za rad u helikopteru.

Zdravstvena sigurnost

Uz prethodno uspostavljenu pomorsku hitnu službu, te kontinuirano kvalitetan i profesionalan rad zemaljske hitne, uspostava civilnog HHMS-a pozicionira RH kao zdravstveno sigurnu destinaciju na turističkoj karti svijeta. Pružatelj usluge HHMS-a na području RH je konzorcij EliFriulia S.p.A., Eliance Helicopter Global Services SL i Eli-Adriatik d.o.o., izabran na međunarodnom natječaju javne nabave koji je provelo Ministarstvo zdravstva. S navedenim konzorcijem je Ministarstvo zdravstva, kao nositelj projekta, sklopilo ugovore na sedam godina za sve četiri helikopterske baze u vrijednosti od 62,5 milijuna eura.

 

RSS/ Foto: hzhm.hr