Rumunjska očekuje da ove godine uđe u Šengen. Je li to realno?

Bode Rumunjska
prtsc Youtube

Ministar unutarnjih poslova Rumunjske Lucian Bode izjavio je jučer u Zagrebu kako ta država očekuje da ove godine uđe u šengenski prostor, prenosi agencija Beta.

Poslije sastanka s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, Bode je kazao kako odbijanje ulaska u Šengen nema veze s tehničkim uvjetima i kako ono mora prestati.

Prema njegovim riječima, različita osjetljiva unutarnja pitanja na koje se neke članice Šengena pozivaju da bi opravdale odbijanje rumunjske kandidature nisu ozbiljni argumenti.

Korupcija i migracije

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Božinović podržao je ulazak Rumunjske u šengensku zonu. On je istakao da države na vanjskim granicama Šengena podnose najveći teret kada je riječ o ilegalnim migracijama.

“Ukoliko nas je više na šengenskom području, onda će i naš glas biti jasniji i uvjerljiviji”, ocijenio je hrvatski ministar dodavši kako je višestruko povećan broj pokušaja ilegalnih prelazaka poslije velikog vala migracija i godina korona krize.

Hrvatska je početkom godine postala članica šengenske zone. Prethodno je odbijen ulazak Rumunjske i Bugarske, koje godinama čekaju da postanu članice.

Naime, Austrija smatra da te zemlje ne rade dovoljno na zaustavljanju ilegalnih migracija, dok Nizozemska, među ostalima, kritizira Bugarsku zbog korupcije.

RSS