Danas je posljednji ispraćaj kraljice Elizabete. Osiguravat će ga 10.000 policajaca

London pokop kraljice

Dvije tisuće gostiju, uključujući nekoliko stotina predsjednika, poglavara i monarha, nazočit će danas državnom ispraćaju kraljice Elizabete II. u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Bit će pokopana navečer u kapeli svetog Jurja, pokraj dvorca Windsor, piše Hina a prenosi Index.

Državni pogreb kraljice Elizabete, jedan od najvećih logističkih izazova u britanskoj povijesti, održat će se u Westminsterskoj opatiji, a među 2000 gostiju su, između ostalih, japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron te američki predsjednik Joe Biden. Ondje će biti i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom.

Pogreb osigurava 10.000 policajaca

Pogreb će osiguravati više od 10.000 policajaca iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva jer se uzduž pogrebne povorke očekuje rekordan broj ljudi. Zemlja će u ponedjeljak gotovo stati. Trgovine, uredi, restorani bit će zatvoreni. Ispraćaj će se moći gledati u stotinjak kina i u parkovima na velikim monitorima.

Poslijepodne lijes kraljice Elizabete II. bit će odvezen u dvorac Windsor, gdje će navečer biti pokopana u najužem krugu obitelji.

Procesija s lijesom

U ponedjeljak ujutro će kraljičin lijes, koji je trenutno izložen u londonskoj palači Westminster, biti prevezen u Westminstersku opatiju, gdje će biti održan državni pogreb. Procesija počinje u 11:35 sati po srednjoeuropskom vremenu. Lijes će biti položen na lafet, koji će vući mornarički časnici, što je tradicija od pogreba kraljice Viktorije 1901.

Procesija iza lijesa, koju će predvoditi Charles III. i članovi britanske kraljevske obitelji, stići će do vrata Westminsterske opatije nakon 17 minuta. Ispred lafeta hodat će 200 gajdaša i bubnjara Kraljevskog ratnog zrakoplovstva.

Više pročitajte OVDJE.

RSS