Reporteri bez granica: Ove godine u svijetu ubijeno 65 novinara

Wikipedia

ŠEZDESET pet novinara, među kojima pedeset profesionalaca, sedam “novinara – građana” (blogera) i osam suradnika medija, ubijeno je u svijetu u 2017., navodi se u godišnjem izvješću Reportera bez granica (RSF) objavljenom u utorak.

Tako je u 2017. najmanji broj ubijenih profesionalnih novinara u zadnjih 14 godina, ističe ta nevladina organizacija sa sjedištem u Parizu. To je dijelom rezultat bolje zaštite reportera, ali i činjenice da novinari “odlaze iz opasnih zemalja”.

Najopasnija država za novinare je Sirija

Od 65 novinara (profesionalaca i neprofesionalaca) ubijenih tijekom godine, 39 su bili meta planiranog napada, a 26 je poginulo na zadatku.

Kao i lani, najpogubnija je za novinare Sirija, gdje je zabilježeno ubojstvo 12 novinara, zatim dolaze Meksiko (11), Afganistan (9), Irak (8) i Filipini (4).

Broj smrti smanjen zbog masovnog odlaska novinara iz opasnih država

Manji broj novinarskih žrtava u odnosu na lanjsku godinu, kada ih je bilo 79, što je pad od 18 posto ove godine, povezan je, ocjenjuje RSF, s “jačanjem svijesti o nužnosti bolje zaštite novinara i sa sve većim brojem kampanja koje u tom smislu vode međunarodne organizacije i sami mediji”. Ali i s činjenicom da “zemlje koje su postale preopasne, ostaju bez svojih novinara”.

“Takav je slučaj sa Sirijom, Irakom, Jemenom i Libijom, iz kojih novinari masovno odlaze”, žali RSF

Izvor:Index.hr/HINA