Ravnatelj SOA-e na okruglom stolu o obavještajnom radu u Europi održanom u Parizu

SOA Pariz

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je okruglom stolu kojeg je u subotu, 29. siječnja 2022., organizirao Obavještajni koledž u Europi (Intelligence College in Europe – ICE) u sklopu sajma La Fabrique Défense u Parizu. Tema okruglog stola bila je Obavještajni rad i Europa: Jedinstvo iznad tajnosti.

Ravnatelj Markić  govorio je o ulozi Obavještajnog koledža u izgradnji zajedničke strateške kulture u europskim obavještajnim zajednicama.

Uz ravnatelja SOA-e, sudionici okruglog stola bili su:

  • Laurent Nuñez, francuski nacionalni obavještajni i protu-teroristički koordinator koji je govorio o evoluciji suradnje između europskih obavještajnih i sigurnosnih agencija.
  • José Casimiro Morgado, direktor Obavještajnog i situacijskog centra EU (EU Intelligence and Situation Centre – INTCEN) koji je izlagao temu Strateškog kompasa i razvoja europskog obavještajnog rada.
  • Margarita Šešelgytė, direktorica Instituta za međunarodne odnose i političke znanosti Sveučilišta u Vilniusu koja je govorila o ulozi i odgovornosti buduće generacije obavještajnih časnika u izgradnji snažnije europske obavještajne zajednice.

Okrugli stol je moderirala Yasmine Gouédard , direktorica Stalnog tajništva Obavještajnog koledža u Europi.

Ravnatelj Markić je u svom izlaganju istaknuo kako je SOA od početka aktivno angažirana u izgradnji Obavještajnog koledža koji je usmjeren prema jačanju zajedničke europske obavještajne kulture i međusobnom povezivanju europskih obavještajnih zajednica. Ravnatelj je podsjetio kako je pismo namjere o uspostavi Koledža potpisano u veljači 2020. godine u Zagrebu kojim su Koledžu pristupile 23 europske države kao članice uz još sedam partnerskih država.

SOA je izabrana za prvu jednogodišnju predsjedateljicu Koledžom, a tijekom predsjedanja SOA je vodila izgradnju organizacijskog i konceptualnog razvoja Koledža, kao i akademskih programa između Koledža i europskih akademskih institucija.

Tijekom svog izlaganja, ravnatelj Markić je istaknuo kako Koledž zajedničku europsku obavještajnu kulturu gradi na tri stupa:

  • ne-operativnoj razmjeni znanja i iskustava između djelatnika europskih sigurnosnih i obavještajnih agencija i tijela,
  • upoznavanju nacionalnih i europskih donositelja odluka o sigurnosnim i obavještajnim temama te
  • razvoju akademske mreže za strateško promišljanje sigurnosnih i obavještajnih tema na europskoj razini. Akademska mreža Koledža danas se sastoji od 26 akademskih institucija, sveučilišta i think tank-ova u 14 država članica.

Ravnatelj Markić je zaključio kako je Obavještajni koledž dugoročni i strateški europski projekt koji će ojačati europsku sigurnost i zajedništvo.

Tijekom održavanja La Fabrique Défense s aktualnim aktivnostima Koledža upoznala se i francuska ministrica obrane Florence Parly.

Više o Obavještajnom koledža u Europi može se saznati na internetskim stranicama https://www.intelligence-college-europe.org/.

DBO/ Foto: soa.hr