Prošlo je 16 godina od kornatske tragedije. Još se ne zna zašto je do nje došlo

Prošlo je 13 godina od stradavanja 12 vatrogasaca
prtsc Youtube

Obilježava se 16. godišnjica kornatske tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca – Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Zašto su poslani da gase kamen i danas je nepoznanica. Jedini na kojega je pao teret odgovornosti za to je zapovjednik Dražen Slavica, kojeg je Vrhovni sud 2021. godine oslobodio odgovornosti.

Slavica je prošle godine podnio tužbu protiv države.

Od 2008. na dan tragedije, temeljem Naputka Hrvatske vatrogasne zajednice, u svim vatrogasnim postrojbama i organizacijama, u znak sjećanja i počasti za poginule vatrogasce istaknute su državne zastave na pola koplja te se u 15:25 sati uključuju vatrogasne sirene u trajanju od jedne minute.

Na otok Kornat dolaze obitelji i prijatelji stradalih vatrogasaca te visoki državni i vatrogasni dužnosnici kako bi im odali počast.

Vatrogasne organizacije održavaju niz manifestacija kojima nastoje da sjećanje na ove vatrogasne heroje nikada ne izblijedi.

Kornatska je tragedija, ističe HVZ, prikazala sve razmjere vatrogasnog posla i ogoljela teške uvjete u kojima rade.

RSS