Prijetnja iz BiH: ‘Borci Putinovog suradnika okupljaju se uz granicu i planiraju ući u Hrvatsku’

prtsc Youtube

Više desetaka Čečena nalazi se u BiH nedaleko granica i kane zatražiti azil u Hrvatskoj nakon što su u BiH došli zlorabeći bezvizni režim s Rusijom, tvrdi savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffman. Upozorava da bi među pristiglima mogli biti borci Putinova suradnika Ramzana Kadirova, prenosi Fenix.

Posljednjih nekoliko tjedana više stotina državljana Ruske Federacije iz Čečenije i Dagestana slijeću u Sarajevo navodeći kao razlog posjeta turizam. Umjesto da odsjednu u hotelima u Sarajevu za koje imaju vaučere upućuju se prema granici Hrvatske kako bi tamo zatražili azil.

“Ovim oni očito zlouporabljuju ukazano gostoprimstvo naše države koju koriste kao odskočnu dasku za ulazak u EU“, rekao je Hoffmann za portal Hrvatski medijski servis (HMS) iz Mostara.

Po njegovim navodima ‘dio pristiglih Čečena pripada tzv. Kadirovcima koji ne samo da su obmanuli granične policajce BiH prilikom ulaska u BiH, nego je i motiv njihovog ulaska u EU daleko od ostvarivanja azilantskog statusa’.

“Ova situacija predstavlja potencijalnu ozbiljnu ugrozu po sigurnost kako BiH tako i EU, upravo u svjetlu ratnog sukoba u Ukrajini“, istaknuo je Hoffmann.

On se zauzeo za ukidanje bezviznoga režima s Rusijom kako bi se otklonili ovi sigurnosni problemi, a BiH uskladila svoju vanjsku politiku s Europskom unijom.

Više pročitajte OVDJE.

RSS