Prekida se štrajk u pravosuđu: Sindikat potpisao sporazum s Vladom

screenshot HTV

Sporazum sa sindikatima javnih i državnih službi je potpisan i štrajkaški odbor je donio odluku da se štrajk u pravosuđu prekida. Vlada će, u skladu s potpisanim, na današnjoj sjednici donijeti odluku o 12-postotnoj povišici na plaću državnim službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima, kojima će se platiti i dani provedeni u štrajku, javlja HRT.

“Sporazum je potpisan sa sindikatima i predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković me izvijestila da je štrajkaški odbor donio odluku o obustavi štrajka. (…) Svi će zaposlenci dobiti punu plaću za srpanj”, kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na konferenciji za novinare uoči sjednice Vlade.

Činjenica je da dio sindikata nije zadovoljan ovom odlukom, tek nešto više od 50 posto članova bilo za ovakvu odluku. Naime, tražili su povišicu od 400 eura, a sada će dobiti od 70 do najviše 90 eura. Ministar financija Marko Primorac izjavio je da će se za ovaj dodatak iz državnog proračuna izdvojiti više od 13 milijuna eura te da to neće nanijeti štetu proračunu.

Vlada je zadovoljna, a sindikatima je poručila da je ovo samo prvi korak. Dio zaposlenika je već dobio povišicu nakon što je bio potpisan Memorandum o razumijevanju. Radilo se o povećanju od 60, 80 ili 100 eura ovisno o koeficijentu. Sad je riječ o 12-postotnom dodatku. Treći korak trebao bi uslijediti iduće godine stupanjem na snagu novog Zakona o plaćama u državnim i javnim službama i dviju uredbi.

RSS