Potpisan Protokol o sigurnosti na utakmicama visokog rizika

Protokol utakmice visokog rizika

U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, u srijedu, 20. srpnja 2022. potpisan je Protokol o sigurnosti na utakmicama visokog rizika.

Protokol su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić.

Potpisanim Protokolom uređena je suradnja u postupanju HNS-a, klubova i policije na utakmicama visokog rizika, u zoni stadiona i na stadionu, tijekom pripreme i provedbe mjera za dolazak navijača na stadion, boravka na stadionu i povratka sa stadiona, a u cilju preveniranja i sprječavanja protupravnih ponašanja.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Kustić zahvalio je Ministarstvu unutarnjih poslova na donošenju i potpisivanju ovog Protokola koji će biti od pomoći klubovima i znatno doprinijeti povećanju sigurnosti navijača na stadionima, na utakmicama Supersport Hrvatske nogometne lige i naravno Hrvatske nogometne reprezentacije.

– „Mi kao Savez radit ćemo sve da potaknemo što bolju suradnju između klubova te naravno i suradnju klubova sa svojim navijačima.“ – zaključio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

– „Činjenica je da je za normalno održavanje nogometnih utakmica važan aspekt osiguranja, a policija je ta koja brine o javnom redu i sigurnosti. Policija je ta koja zapravo odgovara za svaku vrstu javnog okupljanja, a nogometne utakmice, pogotovo neke, okupljaju desetke tisuća ljudi  i zbog toga smo odlučili da, u dogovoru sa svima, napravimo jedan postupovnik koji će dati odgovore na sve ono što nam se pokazalo u praksi kao mogući izvor nemira, nezadovoljstava pa i fizičkih obračuna.“ – pojasnio je ministar Božinović.

U Protokolu su precizno propisane procedure koje će se morati poštivati, a donijete su nakon dogovora sa Hrvatskim nogometnim savezom, sa nogometnim klubovima i sa njihovim sigurnosnim povjerenicima, ljudima koji su u hrvatskim nogometnim klubovima zaduženi za aspekt sigurnosti.

– „Mi smo intenzivno radili na pripremi ovog protokola i nismo se zadržali samo u hrvatskim okvirima. Kao što vam je poznato išli smo u Genevu i razgovarali sa čelnim ljudima UEFA-e koja je dionik svih ovih, pogotovo međunarodnih utakmica. Objasnili smo i prezentirali način na koji mi to mislimo riješiti i mogu slobodno reći da smo naišli na razumijevanje.“ – pojasnio je potpredsjednik i ministar Božinović način donošenja potpisanog Protokola.

Ministar Božinović također je naveo kako će se sve utakmice  visokog  sigurnosnog rizika koordinirati iz same središnjice hrvatske policije preko Stožera na čijem čelu je zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić koji je na potpisivanju ovog protokola bio u pratnji glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika Uprave za javni red i sigurnost Dragana Tokića.

– “U operativnom smislu ništa se neće prepuštati slučaju od trenutka kad se utakmica proglasi visokorizičnom, što proglašava Ravnateljstvo policije temeljem nekih dinamičkih pokazatelja.“ – rekao je ministar Božinović.

Pojasnio je i kako ih je vodio zajednički cilj da stvore uvjete u kojima bi ljudi slobodno dolazili na nogometne utakmice, u kojima bi dolazile obitelji kao što je to nekad bilo i da se svi osjećaju maksimalno sigurno. Kao dodatan cilj koji se, prema viđenom nakon utakmice Superkupa i 1. kola HNL-a, ostvaruje istaknuo je činjenicu da se nakon održanih utakmica piše i izvješćuje o sportu, o nogometu.

 „Standard koji sad postavljamo mora biti standard za vrijeme koje dolazi i sigurno neće biti opuštanja kada govorimo o postupanju svih onih koji su odgovorni za sigurnost i sa strane HNS-a i sa strane klubova.“ – zaključio je ministar Božinović.

Protokol o sigurnosti na utakmicama visokog rizika (pdf)

DBO/ Foto: MUP RH