Postignut dogovor: HNS će novac od kazni za navijačko divljanje ulagati u borbu protiv rasizma na stadionima

prtsc Youtube

Hrvatski nogometni savez održao je jučer sastanak s HNL klubovima, a tema je bila kako stati na kraj rasizmu, diskriminaciji i govoru mržnje na domaćim stadionima i općenito u hrvatskom nogometu.

Zajednička odluka je da će se uskoro krenuti u medijsku kampanju, a detalje je za Dnevnik Nove TV otkrio HNS-ov prvi čovjek za sigurnost Jurica Jurjević, koji je već 10 mjeseci voditelj je odjela za prevenciju i sigurnost HNS-a.

Saveza i klubovi su dogovorili da će se novac koji Savez uprihodi od klubova zbog divljanja njihovih navijača, usmjeriti u medijsku kampanju čiji je cilj stati na kraj rasizmu, diskriminaciji i govoru mržnje.

“HNS i koristi hashtag #obitelj. 29 različitih nacionalnosti koji sudjeluju u našoj nogometnoj ligi, u kombinaciji s našim reprezentativcima koji nastupaju u Europi, izgovarat će rečenicu ‘Svi smo jedna obitelj'”, kazao je Jurjević.

Želja je djelovati na, pa i odgajati mlađe generacije, ali u ovoj kampanji, kao i pregovorima i dogovorima koji su započeli nakon nemilih događaja na Desincu, ne sudjeluju navijačke skupine.

“Organizacijski će biti vrlo zahtjevno, pogotovo što se nalaze svi navijači u jednom gradu, bez obzira o kakvom se profilu navijača radi”, drži Jurjević a na izravno pitanje očekuju li se ekstremni navijači kaže: “Zasad ne, jer Fifa je preuzela obvezu i prodaju ulaznica preko svojih portala. Oni koriste poseban sustav provjera, mi smo tu asistirali i ne očekujemo one navijače koji imaju zabranu da bi mogli doći tamo”.

izvor: Dnevnik