PORUKA IZ EUROPSKOG PARLAMENTA: ‘EU se priprema uzvratiti na neprijateljsku propagandu’ Što to znači?

prtsc Youtube

Europski parlament smatra kako se EU mora pripremiti ne bi li uzvratila na neprijateljsku propagandu. Tu se, prije svih, ističe opasnost od ruskog uplitanja u izbore. Nužni su zato i novi zakoni koji bi omogućili odlučan odgovor, tepotpora zapadnom Balkanu i zemljama pridruženima EU-u, doznaje se iz Europskog parlamenta.

Zastupnici su sasvim izravno upozorili da su ruske kampanje dezinformiranja glavni izvor dezinformacija u Europi. Slične aktivnosti poduzimaju i Kina, Iran i Sjeverna Koreja.

Europski parlament oštro je osudio Rusiju, Kinu, Iran i Sjevernu Koreju zbog sve agresivnijeg djelovanja kojim nastoje dovesti u pitanje temelje i načela europskih demokracija, kao i suverenitet svih zemalja Istočnog partnerstva.

Uzimajući u obzir najnovije napore EU-a u borbi protiv neprijateljske propagande koju provode treće strane, zastupnici u Europskom parlamentu pozivali su zemlje članice da razmisle o postavljanju otpornog pravnog okvira na razini EU-a i na međunarodnoj razini kako bi se suočile s hibridnim prijetnjama.

U rezoluciji koju su donijeli s 489 glasova za, 148 protiv i 30 suzdržanih, zastupnici Europskog parlamenta žele podići svijest o ruskim kampanjama dezinformiranja, s obzirom na to da su one glavni izvor dezinformacija u Europi. Pozvali su EU da radnu skupinu East StratCom, uspostavljenu 2015. godine, proširi u punopravnu strukturu unutar Europske službe za vanjsko djelovanje kako bi se odgovorilo na rusku neprijateljsku propagandu.

Zastupnici smatraju da aktivnosti društvenih medija, službi za razmjenu privatnih poruka i pružatelja usluga pretraživača treba zakonski regulirati. Mediji koji u kratkom roku ne uklone sustavne lažne vijesti trebaju za to odgovarati. Nadalje, nadležna tijela trebala bi moći identificirati i locirati autore i sponzore dostavljenih političkih sadržaja.

Eurozastupnici snažno su treće strane koje ometaju izbore i referendume. Države članice pozivaju da izmijene izborne zakone kako bi se proaktivno mogle suprotstaviti prijetnjama što proizlaze iz kampanja dezinformiranja, cyber napada, cyber kriminaliteta i kršenja slobode izražavanja.

Države članice trebale bi, smatraju zastupnici, podupirati zemlje pridružene EU-u i zemlje zapadnog Balkana da im pomognu u snažnoj obrani njihovih izbornih procesa od zlonamjernih propagandnih aktivnosti.

Parlament je u ponedjeljak usvojio i akt kojim će se od zlouporabe podataka zaštiti europski izbori u svibnju 2019., nakon skandala Facebook/Cambridge Analytica povezanog s referendumom o Brexitu u Ujedinjenoj Kraljevini. Novim pravilima uvode se financijske sankcije protiv europskih političkih stranaka i zaklada ako bi namjerno zloupotrijebile osobne podatke u svojim izbornim kampanjama.

Izvjestiteljica Anna Elżbieta FOTYGA (ECR, PL) smatra da su dezinfotmacije otrov za srce i um.

“Više ne možemo zanijekati činjenicu da su naše institucije i društva cilj neprijateljske propagande Kremlja, koja je dio šire strategije. Srećom, iskusniji smo, odlučniji i ujedinjeni u borbi protiv takvih aktivnosti. Naš odgovor ovisi o otpornim društvima, transparentnim medijima i poticanju pluralizma, uz istovremeno izbjegavanje cenzure.”

Ana Raić-Knežević