Policija istražuje kako su iscurili podaci o vlasnicima vozila u Hrvatskoj

prtsc CNBC

Sigurnosno obavještajna agencija je još u četvrtak obavijestila MUP RH o kaznenim djelima vezano za raspolaganje određenim podacima kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon što je Večernji list otkrio da su iscurili podaci o vlasnicima vozila u Hrvatskoj.

“Policija je još tada krenula s izvidima i oni se vode intenzivno. Vode se kao kriminalističko istraživanje i kroz Agenciju za obradu podataka. Ono što do sada nije potvrđeno jest da se radi o curenju podataka koji su na internetu dostupni”, rekao je Božinović.

“Radi se o setu podataka koji su dodatni uz ono što radi MUP. Tu ima podataka koje MUP ne prikuplja, što upućuje da je to djelo došlo u nekoj od institucija koja ima pravo koristiti podatke MUP-a. Ponavljam, bitno je da u javnom prostoru nema tih podataka. Ne možemo govoriti o klasičnom hakerskom napadu jer očito da to nije bio neovlašten pristup bazama”, dodao je.

Trenutno se ne zna o kojem broju korisnika bi mogla biti riječ. “To je na nekakvom mediju, pretpostavljamo USB sticku i zato se nije proširilo, a na policiji je da sazna tko sve ima pristup tim bazama podataka i da se nađe počinitelj. AZOP nadzire korištenje i zlouporabu podataka i uvjeren samo da ćemo u zajedničkom radu doći o odgovara”, naveo je.

RSS