POLICAJCI TRAŽE VEĆE PLAĆE: Hoće li Vlada ispuniti njihov zahtjev ili slijede sindikalne akcije?

Sindikat tvrdi da nam kronično nedostaje policajaca
MUP RH

Sindikat policije Hrvatske ponovno je iznio zahtjev za povećanjem plaća svim policijskim službenicima i zaposlenicima Ministarstva unutarnjih poslova. U posljednjih godinu i pol dana to je već nekoliko puta traženo od Vlade.

“Naš zahtjev se odnosi na povećanje plaća na način da se početni koeficijent plaća policijskih službenika u prvoj fazi podigne na najmanje 1,0, a da se u što skorije vrijeme postigne početna plaća policijskog službenika od najmanje 7.500,00 do 8.000,00 kn.

Naime, nakon naših javno obznanjenih zahtjeva te zahtjeva upućenih izravno prema poslodavcu i resornim ministarstvima, načelno smo dobili suglasje oko toga da se s 1. siječnjem 2020. godine plaće povise najmanje na početni koeficijent od 1,0. Navedeno je bilo planirano provesti kroz odredbe Zakona o plaćama u državnoj službi, ali obzirom na promjene unutar Vlade RH te nadležnog ministra za rad, navedeno će biti potrebno provesti kroz Uredbu o plaćama policijskih službenika i Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.

Zbog postojanja razumijevanja i obzirom na teški materijalni položaj policijskih službenika, koji trenutno imaju početni koeficijent  0,8, a koji je najniži koeficijent za državne i javne službenike u RH, za sada nismo poduzimali nikakve sindikalne akcije, niti prijetili istima.

Međutim, ukoliko s druge strane poslodavac navedeno ne ispuni do 1. siječnja 2020. godine, spremni smo na sindikalne akcije. Naši članovi, prvenstveno policijski službenici te zaposlenici u Zatvorskom sustavu i Carini, zasigurno će prihvatiti poziv na sindikalnu akciju, svjesni svog lošeg materijalnog položaja u odnosu na posao koji obavljaju.

Sindikalne akcije zaposlenika policije i ostalih represivnih snaga nikada, a pogotovo u ovom trenutku, ne mogu se provesti bez potencijalnih posljedica za Republiku Hrvatsku i njezine građane (moramo voditi računa i o migrantskoj krizi, terorizmu i o ostalim izazovima kojima se snage sigurnosti u Republici Hrvatskoj svakodnevno susreću). Stoga zaključujemo da su naši zahtjevi odmjereni, ispunjivi te da je potrebno izbjeći mogućnost industrijskih akcija, na dobrobit građana Republike Hrvatske i naše sigurnosti.

Zaostajanje plaća policijskih službenika za rastućim troškovima života razlog je za sve manji interes perspektivnih mladih ljudi za karijeru u policiji. Riječ je o opasnom trendu čije ćemo posljedice osjetiti u budućnosti na padu razine sigurnosti u Republici Hrvatskoj”, poručuju iz Sindikata policije Hrvatske.

RSS